Home

Nieuws 283 x bekeken

Eerste zes maanden uitzonderlijk warm

Zeist - In de eerste helft van dit jaar is het bijzonder warm geweest. De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 10,1 graden. Dat is 2 graden hoger dan wat normaal is. 2014 kan het warmste jaar worden dat ooit is gemeten. Die gegevens worden bijgehouden sinds 1901. Dat meldde weerbureau weeronline.nl woensdag.

Het warmste jaar tot nu toe was 2006. Toen lag de gemiddelde temperatuur na zes maanden rond het gemiddelde, maar was de tweede helft buitengewoon warm. Om het record van 2006 te breken, moet het gemiddelde in de tweede helft van dit jaar een halve graad boven normaal zijn.

Het is niet ondenkbaar dat 2014 inderdaad het record breekt. In de Stille Oceaan kan het weerfenomeen El Niño ontstaan. "Er zijn geen directe verbanden aangetoond tussen El Niño en het weer in Nederland, maar indirect heeft een toename in de wereldwijde temperatuur wel gevolgen voor de gemiddelde temperatuur in Nederland. De kans dat deze hoger uitkomt dan normaal stijgt'', aldus weeronline.nl.

De afgelopen zes maanden zijn trouwens niet het warmste eerste halfjaar ooit. In 2007 was het gemiddeld 10,8 graden in de eerste zes maanden. De tweede helft van dat jaar was echter vrij koel. Daardoor eindigde heel 2007 nipt achter 2006.

Of registreer je om te kunnen reageren.