Home

Nieuws 1127 x bekeken

Dijksma niet aanwezig bij landbouwraad over zachte landing

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken is volgende week niet zelf aanwezig tijdens de Europese raad van landbouwministers in Luxemburg.

Tijdens deze vergadering wordt naar verwachting een besluit genomen over de zachte landing voor de melkveehouderij bij afschaf van het melkquotum. Dijksma is samen met premier Rutte op handelsmissie naar Vietnam.
"De handelsmissie naar Vietnam met minister-president Rutte is van groot belang voor de Nederlandse agrosector en ook de zuivelsector. De vraag naar Nederlandse producten in Azië is groeiende en wij willen met deze handelsmissie nog meer kansen voor onze sector creëren. Deze missie is al lang van tevoren gepland en voorbereid", reageert het ministerie op de afwezigheid van Dijksma tijdens de landbouwraad. Nederland wordt tijdens de landbouwraad vertegenwoordigd op hoog ambtelijk niveau. Het komt vaker voor dat bewindslieden zelf niet aanwezig kunnen zijn tijdens de Landbouwraad.

Tijdens de komende Landbouwraad wordt een besluit genomen over de toekomst van de zuivelsector. Ook zal een voorstel van Nederland, Duitsland en Oostenrijk over het aanpassen van de vetcorrectie voor een zachte landing bij het beëindigen van het melkquotum worden besproken. Dijksma probeert hier een meerderheid voor te krijgen. Deze was er, ondanks toenemende steun, bij de vorige landbouwraadsvergadering nog niet.

Het ministerie verwacht niet Dijksma's persoonlijke afwezigheid tijdens de Raad gevolgen zal hebben. "Nederland zet zich samen met andere lidstaten in om de zachte landing voor elkaar te krijgen en deze alliantie zal samen optrekken. De staatssecretaris blijft zich met voor 100 procent inzetten voor een zachte landing en staat in nauw contact met haar Europese collega's. Tegelijkertijd zet zij zich ook in Vietnam in voor meer kansen voor onze zuivelsector", aldus een woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.