AlgemeenNieuws

Dijksma: jacht verbieden is niet nodig

Den Haag – Het verbieden van jacht is niet nodig. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma in reactie op de initiatiefnota van Tweede Kamerlid Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, die jacht verbiedt.

“Het doden van dieren louter voor het genoegen van een jager, zonder maatschappelijke noodzaak is niet acceptabel”, aldus Dijksma. Ze vindt dat jacht een maatschappelijk doel moet dienen. “Daarom heb ik in het wetsvoorstel natuurbeschermingswet opgenomen dat de jacht – alleen op eend, fazant, houtduif, haas en konijn – moet plaatsvinden overeenkomstig een van te voren opgesteld afschotplan dat onderdeel uitmaakt van het faunabeheerplan”, schrijft Dijksma.

Zo moet geborgd worden dat de jacht die plaatsvindt op een verantwoorde manier gebeurt. Hierbij moet het afschot worden gepland, gestructureerd, geobjectiveerd en gemaximeerd, met inachtneming van de schadehistorie en de draagkracht van de populaties. Dit moet ervoor zorgen dat er een redelijke wildstand is in het veld, zodat er geen negatief effect van jacht op de natuurwaarden is. Ook staat in het wetsvoorstel van Dijksma dat onnodig lijden van dieren voorkomen moet worden. Drijfjacht wordt verboden.

Met deze voorwaarden aan jacht is het volgens Dijksma niet nodig om jacht te verbieden. Dijksma wijst tevens op het belang van jachthouders buiten de jacht bij de bestrijding van schade door dieren en het beheren van populaties. “Zonder hun inzet, hun kennis en hun kundigheid bij het uitvoeren van noodzakelijk afschot zouden bestrijding en beheer niet, althans niet effectief en efficiënt, kunnen plaatsvinden”, aldus de staatssecretaris.

Beheer
WP Admin