AlgemeenNieuws

Dijksma en Thieme botsen over moties

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma en fractievoorzitter Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) zijn woensdag hard met elkaar in aanvaring gekomen over een serie moties waarin behandeling van landbouwhuisdieren als onwenselijk werd gekwalificeerd.

Thieme bracht zes moties in waarin ze stelt dat kalkoenen en vleeskuikens hart- en pootproblemen hebben, kuikens in de eerste 72 levensuren geen voedsel krijgen, kalkoenen in te kleine containers worden vervoerd, vleeskuikens structureel honger lijden, konijnen in draadgazen kooien pootproblemen hebben en dat kippen in koloniehuisvestingen te weinig ruimte hebben. Al die welzijnsproblemen kwalificeerde ze als onwenselijk.

Dijksma vindt dat Thieme met die uitspraak de plank misslaat. Als de Tweede Kamer de moties zou aannemen zou dat grote gevolgen hebben die zij niet kan overzien. Dijksma benadrukte dat het kabinet wel degelijk oog heeft voor dierenwelzijnsproblemen. “Maar deze moties geven een vertekend beeld van de situatie in de sector, ze zijn ongericht terwijl het in de praktijk toch soms een slag genuanceerder ligt dat mevrouw Thieme doet voorkomen.”

In hetzelfde debat weigerde Dijksma mee te gaan met de suggestie van SP’er Henk van Gerven om extra welzijnseisen te stellen aan de nertsenhouderij. Dijksma vond dat niet kunnen: “We weten dat de Nederlandse normen al heel streng zijn. U vraagt deze mensen nog een nieuwe investering te doen, terwijl wij zeggen dat in hun tak van sport geen toekomst meer is.”

Over de moties wordt volgende week gestemd.

Beheer
WP Admin