Home

Nieuws 1028 x bekeken

'Capaciteitsprobleem exportkeuring wordt opgelost'

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken bevestigt dat er problemen zijn geweest met het keuren van exportvarkens door de NVWA.

Ze verwacht dat de capaciteitsproblemen in de tweede helft van dit jaar zijn opgelost. "De NVWA voert per dag gemiddeld zo'n 450 tot 500 exportkeuringen levend vee uit. In de periode vanaf 1 maart 2014 tot 9 mei 2014 zijn er vijf dagen geweest waarop in totaal 51 keuringen naar de volgende werkdag moesten worden verschoven", schrijft Dijksma in antwoord op Kamervragen van Helma Lodders (VVD) over gebrek aan keuringscapaciteit bij de NVWA. Dijksma zegt dat het uitstel van de keuring geen gevolgen heeft gehad voor het dierenwelzijn en de diergezondheid, maar wel tot problemen heeft geleid voor het economisch verkeer. "De knelpunten worden zoveel mogelijk beperkt, onder meer door verruimde openingstijden te hanteren", schrijft Dijksma. Ondernemers hebben de mogelijkheid om voor keuring uit te wijken naar een verzamelcentrum in plaats van op de stal. Hier kan de NVWA efficiënter werken. Bovendien zijn de keuringstijden op deze verzamelcentra uitgebreid. Keuringen kunnen tussen 4 uur en  22 uur plaatsvinden, dit was van 7 uur tot 18 uur.

De NVWA heeft voor veekeuringen twintig extra dierenartsen aangenomen. Deze zullen begin juni de opleiding tot klepkeuring export varkens krijgen, waardoor ze aan de slag kunnen. Dijksma verwacht dat hiermee het capaciteitsprobleem in de tweede helft van dit jaar is opgelost.

Of registreer je om te kunnen reageren.