AlgemeenNieuws

Camera’s moeten wolf aan grens gaan snappen

Hilversum – Als een wolf binnenkort de Nederlandse grens oversteekt, bestaat er een kans dat hij wordt gesnapt door een zogenoemde cameraval.

De organisatie Wolven in Nederland hangt samen met natuurbeheerders “enkele tientallen” camera’s op, die de wolf op de gevoelige plaat moet vastleggen.

Zondagochtend was in radioprogramma Vroege Vogels te horen hoe de eerste val werd opgehangen. “We hopen met een beperkt netwerk een wolf vast te leggen”, verklaart Leo Linnartz van Wolven in Nederland. De camera’s worden namelijk in gebieden gehangen vanaf Nijmegen tot aan Noordoost-Groningen. Een uitgestrekt gebied. “Bovendien ziet een camera maar een paar meter. Het is echt een steekproef”, legde Linnartz uit.

In stukken natuur van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provinciale Landschappen worden de vallen opgehangen. “Je moet een plek hebben met uitzicht en bij wissels (vaste routes) van dieren”, legt Linnartz uit. De camera’s maken vervolgens een foto van alles wat passeert, dus ook van mensen, katten, honden en andere dieren. “Je hebt dus een heleboel opnames met een paar interessante ertussen.”

Overigens moeten de camera’s regelmatig bekeken worden. Ten eerste om te zien wat er gefotografeerd is, maar ook omdat de batterijen niet eeuwig meegaan. ,,En als de camera net verkeerd hangt, kan je bijvoorbeeld heel veel foto’s hebben van een zwiepende tak. Dan moet hij verplaatst worden”, zegt Linnartz.

Dit voorjaar werden er al wel wolven gefotografeerd vlak over de Duitse grens bij Drenthe en Twente, maar in Nederland is de wolf nog niet gesignaleerd. Als een cameraval een wolf weet vast te leggen, zou daarmee het bewijs zijn geleverd dat het dier voor het eerst sinds de negentiende eeuw weer in Nederland is.

Beheer
WP Admin