Home

Nieuws 363 x bekeken 7 reacties

CNV: alles uit de kast voor werkgelegenheid

Den Haag - Het kabinet moet alles uit de kast trekken om de werkloosheid te bestrijden. Dat moet de leidraad zijn bij de komende begrotingsonderhandelingen. "Mensen moeten weer zicht krijgen op het krijgen en behouden van werk", zegt voorzitter Maurice Limmen maandag in reactie op de raming van het Centraal Planbureau (CPB).

"Het is goed dat het begrotingstekort onder de 3 procent komt en dat de economische groei volgend jaar verder aantrekt, maar we moeten ons vooral niet rijk rekenen. De economie is nog verre van gezond. Mijn grootste punt van zorg is de werkloosheid. Die neemt in de voorspellingen veel te langzaam af. Als ik zie dat in 2015 nog steeds 635.000 mensen werkloos zijn volgens het CPB, dan kan wat mij betreft de vlag absoluut niet uit. De ruimte die ontstaat door deze cijfers, moet dus worden aangewend voor slechts één doel: werk, werk, werk", aldus Limmen.

Laatste reacties

 • alco1

  Het werkloosheidscijfer is zeker geen leidraad voor de economische toekomst. De werkelijke hoeveelheid van onproductieve mensen is nog veel hoger.Kijk maar eens naar al die mensen die werk hebben door voor anderen werk te zoeken of cursus te geven hoe ze moeten solliciteren. En dan vooral niet te vergeten al die controlerende instanties, die in feite ook niets produceren.

 • Fermer

  Verwacht van onze momentele regering en volksvertegenwoordigers niets, ze weten, kunnen en willen niks beters of anders. Gelukkig voor hun heeft bijna geheel Europa niet veel beter. Slecht de grote graaiers wordt de hand boven het hoofd gehouden, zie de reactie van min. Blok op het 'optreden' van ex Vestia besuursvoorzitter Staal. De kleine zelfstandige, die het begin van economisch herstel zou moeten zijn, wordt aan z'n lot overgelaten, door de belasting kaalgeplukt indien men iets verdient, loopt met personeel grote financiele risico's en wordt zelf geheel vergeten bij de sociale voorzieningen.

 • groot7731

  @alco1, werk is natuurlijk werk. Er zijn ook genoeg mensen die wel iets produceren maar dat ver onder de kostprijs wordt verkocht. We zitten al jaren in een draaimolen. Vroeger werkte de man en de vrouw was thuis. Punt! Nu werken ze beiden, de kinderen worden betaald opgevangen door een 'buurmeisje', een 'interieurverzorgster' komt twee dagen om het huis schoon te houden, de 'hovenier' komt maandelijks langs om de tuin een beurt te geven, de lunch wordt gekocht in het bedrijfsrestaurant en de aardappelen zijn reeds geschrapt door de aardappelverwerker. Wat zijn we er per saldo financieel mee opgeschoten aan het einde van de maand?

 • alco1

  @groot7731. Economie van een land is simpelweg de geldstroom die er een land uitgaat gesaldeerd met wat er binnenkomt. Geld wat in een land ronddraait heeft er geen enkele invloed op. Bezuinigen op Zorg bijvoorbeeld heeft geen enkele invloed om de crisis aan te pakken, het is slechts een gevolg.
  Ik moet ook altijd lachen om hoge ambtenaren met hun uitleg van uit de crisis komen door alternatieve energie opwekking. Voor mensen privé is het aantrekkelijk door de subsidie, maar als land zijnde heeft het alleen maar voordeel als je Zonne-panelen en wind turbines zelf in het land maakt. Maar als je het allemaal invoert, kun je net zo goed olie en steenkool voor de energie opwekking invoeren en vergeet niet wat voor vervuiling het verwijderen van zonnepanelen terzijner tijd met zich mee zal brengen. Asbest kon er nog weleens schril bij af steken.
  Economisch wordt de landbouw nog steeds de belangrijkheid niet ingezien. Wij voeren veel auto's, kleding e.d. in, als daar de landbouw export niet tegen over staat zou Nederland nog veel verder afzakken.
  Gezien het zomaar verbieden van b.v. de nertsenhouderij en de vele ha's grond die aan de landbouw onttrokken voor natuur, waar productie verdwijnt voor export producten, heeft men het nog steeds niet in de gaten.

 • groot7731

  @alco1, wanneer je bijvoorbeeld eieren uitvoert en je legt een cent per ei bij, draagt dat dan bij aan een positieve economie? Je moet de landbouw ook niet belangrijker maken dan hij is, voordat je iets uit kan voeren zijn de grondstoffen ingevoerd.
  In het door mij genoemde voorbeeld draagt in geval de man alleen werkt over 500 euro (voorbeeld) aan sociale premie en loonlasten af. Wanneer beiden werken en voor zich laten werken is dat in totaal zeker een drievoud aan geld wat naar Den Haag vloeit.

 • groot7731

  @alco1, de zorg wordt grotendeels betaald uit de grote pot in Den Haag waar bijna iedereen geld instort en niet van de winst die een boer maakt op zijn aardappelen of melk, die koopt of een nieuwe trekker of hij bouwt een nieuwe stal. Wanneer je auto's invoert en verkoopt met een winstpercentage heb je geld gemaakt. Dus hoe meer activiteiten in de economie hoe groter het bruto nationaal inkomen. Ik denk dat het belang van de landbouw door boeren zwaar overschat wordt.

 • alco1

  @Groot. Je kunt de Nederlandse economie het simpelst vergelijken met een gezin. Als er een maandsalaris is van b.v. 2000 euro, dan is dat te besteden. Gaat er toch meer uit dan moet er geleend worden om aan alle betalingen te kunnen voldoen.
  Als je auto's invoert verdwijnt er ook geld wat weer terug verdient moet worden, anders is er steeds minder geld te besteden in eigen land. Dit geschied nu in Nederland waar o.a. de Zorg de dupe van wordt.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.