Home

Nieuws 2059 x bekeken 17 reacties

Brabants symposium: veehouders vervreemd van burger

Den Bosch – Veehouders hebben de afgelopen jaren te weinig rekening gehouden met hun buren bij het ontwikkelen van hun ondernemingen. Dat zei Peter Brouwers regiovoorzitter Oost-Brabant van de ZLTO tijdens het symposium 'Schone lucht voor iedereen' in het provinciehuis in Den Bosch. Dat beeld werd tijdens een paneldiscussie bevestigd door Marga Jacobs van Vereniging Leefmilieu.

"Te veel veehouders gaan er vanuit dat het buitengebied van hun is en dat ze zich kunnen verschuilen achter hun vergunning, maar er moet draagvlak zijn." Het buitengebied wordt steeds vaker ook bewoond door mensen van buiten. Wethouder Cees van de Ven van de gemeente Reusel de Mierden wees erop dat iets wat in 60 jaar scheef is gegroeid niet in 2 jaar is recht te zetten.

Peter Brouwers pleitte ervoor om veehouders die willen ontwikkelen niet te veel te ontmoedigen. "Elke vergunning is een kans", zei hij, waarmee hij aangaf dat bij nieuwbouw ook meestal nieuwe innovatieve technieken worden toegepast. Brouwers schaarde zich in zijn presentatie achter het principe van de Brabantse Zorgvuldigheidsmaatlat veehouderij. "Veehouders moeten hun vergunning verdienen."

Brouwers wees er verder op dat in de afgelopen jaren de beleving van geur is veranderd. Hoewel de geuremissies de afgelopen jaren onmiskenbaar zijn afgenomen, is de acceptatie van geur uit de veehouderij nog harder gedaald. Het publiek tolereert veel minder geuroverlast dan twintig jaar geleden.

Tijdens het symposium werd ook een techniek gepresenteerd door het bedrijf ENS Europe uit Gassel om ultra fijnstof af te vangen via ionisatie. Het systeem is ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft. De werking van het afvangsysteem is gebaseerd op het principe van positieve ionisatie. Het stof wordt afgevangen op platen.

Laatste reacties

 • GCK

  Veehouder is misschien vervreemd van de burger, maar omgekeerd is de burger onverdraagzamer geworden t.o.v. buren. Ze tolereren geen mestgeuren, maar vinden het logisch en hun recht om meer dan 50 km van hun werk en/of familie te wonen, met alle auto-vervuiling tot gevolg.

 • jordi 1455

  De burger moet zijn plek op het platteland verdienen, verder kan de burger weten dat als hij/zij naast een veehouderij woont wel eens last heeft van geurtjes heeft en dat de boer een keer wil uitbreiden. De ZLTO vergeet dat de burger tegenwoordig om het minste of geringste klaagt.

 • Elevage

  de burgers van vroeger zijn vervangen door stadsen die denken dat eieren uit de muur komen en melk in een pak groeit....................... door deze onnozelheid kun je klachten verwachten. Helaas zijn zij wel degene die de woningen opkopen in de landelijke gebieden.

 • Fermer

  Volgens de regio voorzitter OOst-Brabant van ZLTO, hebben de veehouders de afgelopen jaren te weinig rekening gehouden met de buren bij het ontwikkelen van hun ondernemingen. Wat fijn om door je eigen mensen weer in die hoek geplaatst te worden. De vergunnigen werden toch afgegeven door de gemeenten? Die behoren dan toch te toetsen of dit kan of niet? En hebben de veehouders niet veel moeten investeren in verminderen van de overlast, luchtwassers, erfbeplanting etc? Het uitbreiden gaf toch ook veel werkgelegenheid e.d.? Waarom altijd maar één richting opkijken en dat dan nog wel van één van onze eigen belangenbehartigers!

 • ...............

  Ach, er zat weer zo'n LTO ' topper' bij de hoge heren aan tafel en dan moet je wel weer eens wat zeggen om niet als het provinciaaltje gezien te worden. Dat je daarbij je achterban in de zeik zet hebben ze dan weer niet in de gaten, en dat is schijnbaar ook niet belangrijk want ze moeten zich wel op kunnen werken over de rug van hun leden.

 • trijnie

  Moeilijk toch als je vanuit je eigen branche de naakte waarheid krijgt te horen....

 • schoenmakers1

  wat een onzin artikel, de zlto is geen eigen branche, gewoon bestuurders die geen verstand van zaken hebben, hebben er trouwens wel hard aan meegewerkt dat er steeds meer burgers in de stankcirkel van de boeren konden komen, en nu zijn de boeren weer fout voor de overlast, hier is vooraf voldoende voor gewaarschuwd, maar als zovaak is de waarheid niet belangrijk

 • alco1

  Hoewel de geuremissies de laatste jaren onmiskenbaar zijn afgenomen, is de acceptatie nog harder gedaald.
  Jammer dat sommige mensen alleen lezen met een eigen bril.

 • koestal

  De burger wil romantiek op het platteland,verwacht zoiets als in de tijd van Ot en Sien ,maar wil zelf de voordelen van de moderne tijd zoals winkelen in een moderne supermarkt,laat de boer dan maar weer met de hand gaan melken en met paard en wagen werken,dat vinden ze blijkbaar het gewenste beeld,kunnen ze nog aantreffen in bv. Roemenie ,dus daar eens op vakantie gaan

 • Broes

  Hier wordt gewoon nog tegen de nieuwe burgers in het buitengebied gezegd dat ze te gast zijn bij de boeren. En dat zijn er dan nog maar een paar. De gestopte boeren zijn inmiddels ook te gast bij hun overlevende collega's. Als je vervolgens iets gaat doen op het gebied van recreatie en toerisme kijk je er plotseling heel anders tegen aan. Dan kan je ook niet zomaar onbeperkt uitbreiden.
  Dan is de benadering door Peter Brouwers toch een stuk realistischer.

 • vant

  Die behartigen onze belangen...... jaja

 • BW

  Peter Brouwers is zelf ook iemand die in het buitengebied woont en zelf een zeer intensief melkveebedrijf had. Nu hij gestopt is,is hij een gewone burger in het buitengebied. Hij wordt door (sommige) boeren betaald om hun belangen te behartigen. Je zou zeggen dat deze bestuurder op komt voor zijn achterban. Maar met uitspraken van 'vergunningen verdienen' en praten over 'kansen' , praat je een boel en zeg je niks. In mijn ogen kan een belangenbehartiger van de landbouw in Brabant nooit VOOR de BZV zijn!

 • Mozes

  @BW, jij wilt een belangenbehartiger die de confrontatie aangaat met de burger? Dat wordt een fantastische verkiezingscampagne voor de PvdD, de SP en GroenLinks. De boeren vormen een kleine minderheid en zullen dit altijd verliezen. Ook de NVV weet inmiddels dat confrontatie zoeken averechts werkt.

 • schoenmakers1

  mozes, moet je dan doorgaan zoals het nu gaat, mak naar de slachtbank laten voeren, was er in de oorlog ook niet een bevolkingsgroep die dit overkwam

 • Burnetti

  Ik vond de bijeenkomst maar mager. Sabine had er als dagvoorzitter veel meer uit kunnen halen want ze had vooraanstaande politici en deskundigen aan de tafel en een mooie mix in de zaal.

  Mariet Paes van de provinciale raad voor de gezondheid Brabant had een inleiding met een stevige waarschuwing rond toekomstige zoönosen en beleving. Dick Heederik, de onderzoeker van het IRAS, verbonden aan het VGO waarschuwde voor afgeven van vergunningen die bij voortschreidend wetenschappelijk en wettelijk inzicht (endotoxine) problemen geven.
  Deze inbrengen laat de redacteur van Boerderij voor het gemak even buiten z'n samenvatting.

  De toegevoegde Europarlementarier van de VVD maakt door zijn stereotypering een paar publieke schuivers die de betrokken Brabanders terecht in het verkeerde keelgat schoten.

  De voorzitter van Zlto vond ik ronduit zwak.

 • sprinkler

  Bovenstaande reacties lossen weinig op. Het zou goed zijn om met eigen initiatieven oplossingen te bedenken waarbij een acceptatie door de maatschappij zoveel mogelijk in stand blijft en de boer gewoon zijn werk kan doen.Confrontaties zoeken met de burger betekent de hakken in het zand en verlies je altijd vanwege hun meerderheid. Nodig zelf bijv. basisscholen uit op het bedrijf, kinderen kunnen dan hun eigen mening vormen en niet die van de juf of meester Thieme.

 • Burnetti

  Het reconstructieplan had gewoon in dunbevolkt gebied moeten worden uitgewerkt, in plaats van de bestaande functies zoveel mogelijk op zwaarbelaste lokaties te gedogen en door te drukken.

  Log Beemte Vaassen: nog maar 3 (van de 18 vrije plaatsen) serieuze gegadigden over...

  Log Azewijn: slecht 1 werkelijk geinteresseerde....

  De adviseurs zullen zich wel in het vuistje hebben gelachen.

  In 2008 is er uitvoerig gewaarschuwd voor het langdurig effect dat Q-koorts zou gaan hebben. Als je als ondernemers, politici, college's en gemeenteraadsleden die adviezen structureel naast je neerlegd en de effecten ontkent om de ondernemers maar niet af te remmen krijg je vanzelf een falend beleid.

  Heb het van dichtbij zien gebeuren. Wat een geldverspilling...

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.