AlgemeenNieuws

Aanscherping uitrijdmethoden mest

Den Haag – Het bovengronds, breedwerpig uitrijden van drijfmest of zuiveringsslib waarbij de mest in één werkgang wordt ondergewerkt is per 2015 niet meer toegestaan. Drijfmest mag alleen nog op bouwland worden uitgereden met één machine die de mest in een volledig gesloten systeem op of in de grond brengt en de mest direct onderwerkt. Dat staat in het ontwerpbesluit in het kader van het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn, dat staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De maatregel wordt genomen om ammoniakemissie te verlagen in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof.

Het gebruik van de sleepvoetmethode om drijfmest of zuiveringsslib uit te rijden op grasland, klei en veen wordt vanaf 2017 verboden. Om tegemoet te komen aan de zorg van ondernemers dat insnijding van de graszode op klei en veen tot schade aan de grasmat kan leiden, staat Dijksma aanwending op de bodem met een sleepslang- en sleepvoetbemester nog wel toe. “De verdunning van de mest die daarbij nodig is resulteert eveneens in een aanvaardbare reductie van de ammoniakemissie”, aldus het ministerie.

Per 2017 mag ook geen drijfmest meer worden uitgereden op grasland met een open ribbel- of golfplatensysteem. De mest moet worden aangewend via een tot de bodem gesloten systeem.

LTO, NMV en Cumela hebben toegezegd de ontwikkeling van alternatieve uitrijdmethoden voor de sleepvoet te bevorderen. Wanneer dit leidt tot een methode waarbij de uitstoot van ammoniak minder of gelijk is aan het injecteren van mest in de bodem, zullen deze ook worden toegestaan in het kader van de overeenkomst Generieke Maatregelen.

Beheer
WP Admin