Home

Nieuws 1146 x bekeken 3 reacties

Aanpak etherpiraten succesvol

Den Haag – Het aantal storingsmeldingen met betrekking tot illegale FM-uitzendingen door etherpiraten is fors afgenomen. Dit schrijft Agentschap Telecom (AT), verantwoordelijk voor de opsporing van illegaal frequentiegebruik, in haar jaarverslag 2013.

Vanaf 1 november vorig jaar kunnen boeren die meewerken aan een illegale FM-uitzending direct een boete krijgen tot €45.000. Voor die datum werden ze tijdens de opsporing nog gewaarschuwd. Het aantal storingsmeldingen na 1 november 2013 nam af met ongeveer 50 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012. In totaal ontving het agentschap in 2013 zo'n 1.200 meldingen die betrekking hadden op overlast door etherpiraten.

Etherpiraten zenden vaak vanuit een boerenschuur. De zendmast staat veelal ook op landbouwgrond.

De nieuwe aanpak van illegale uitzendingen richt zich op zowel fysieke als functionele daders. De fysieke daders zijn vaak de overtreders die 'achter de knoppen zitten', terwijl de functionele daders de personen of bedrijven zijn die hun perceel of schuur ter beschikking stellen. Dit kan zowel gaan om de eigenaar als de eventuele pachter. Als een bestuurlijke boete wordt opgelegd, kan dat zowel bij de fysieke als de functionele dader.

Een deel van de storingsmeldingen die binnenkomen bij het AT zijn de zogenaamde Prio 1-storingen. Hier is dan sprake van storing waarbij de openbare orde of veiligheid in het geding is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een storing op luchtvaartfrequenties of het communicatienetwerk C2000 voor onder andere politie. Vorig jaar kwam bij het agentschap zeven keer een Prio 1-storing binnen.

Laatste reacties

 • ed12345

  het komt er dus op neer dat de boer een stevige boete krijgt om de schrik er in te jagen en de werkelijke zender er met een tik op z'n vingers afkomt want die heeft niks ,van kale kicker veren lpukken gaat nog steeds moeilijk

 • Hakkers

  de boetes staan totaal niet in verhouding tot de daad, gewoon weer de boerenjongens pesten dus. De zenders zijn van zeer goede kwaliteit en storen niet, ze trekken massa's luisteraars. In de boerenschuren zijn dit erg gezellige feesten waar nooit geen trammelant is. Er zijn vele plattelanders die enorm balen van deze waanzinnige boetes.

 • Broes

  Hoezo niet storen? Kan 's morgens bij het scheren het nieuws niet luisteren omdat zo'n idioot in monotoon Twents er dwars doorheen zit te lullen. Moet ik dan voor die sukkel een duurdere radio gaan kopen?
  Het is een zeer dubieuze vorm van plattelandscultuur; een beetje zwart bijverdienen...

Of registreer je om te kunnen reageren.