AlgemeenNieuws

Vijf bedrijven geblokkeerd vanwege illegale antibiotica

Den Haag – De NVWA heeft vijf bedrijven geblokkeerd op verdenking van gebruik van het verboden antibioticum Furazolidon.

Het gaat om vier kalverbedrijven en melkveebedrijf. Naar schatting zijn sinds maart enkele duizenden kalveren behandeld met het middel, waarvan een deel al is geslacht.

Het middel kwam in april aan het licht in urinemonsters van rosékalveren en in het veevoer van een Gelderse kalverhouder. Bij de veevoerleverancier van de kalverhouder is een partij veevoer aangetroffen met het verboden antibioticum. Dit voer werd ook gevoerd aan melkvee op dezelfde locatie als het veevoerbedrijf. Ook het veevoerbedrijf is geblokkeerd.

De overige drie kalverbedrijven kwamen later in beeld, omdat zij ook hetzelfde voer geleverd hadden gekregen. De dieren van deze bedrijven worden nu onderzocht op sporen van het antibioticum. Dieren waarbij het middel wordt aangetoond worden afgevoerd en gedood. De melk van de runderen en de mest worden uitgereden op het land. Het bureau Risicobeoordeling verwacht dat dit geen risico vormt voor vee dat op deze percelen wordt geweid.

Een deel van de kalveren is al geslacht, verkocht en geconsumeerd. Het vlees dat nog in omloop is wordt tot op supermarktniveau terug geroepen. Een deel hiervan is geëxporteerd. Het gaat om 45 ton vlees in Nederland en 24 ton in België, Duitsland, Italië en Frankrijk. Bij normale consumptie is er geen gevaar voor de volksgezondheid. 

De betrokken veehouders moeten alle kosten voor controles en de laboratoriumanalyses betalen. Ook kunnen de veehouders een korting op de toeslagen krijgen.

Beheer
WP Admin