Home

Nieuws 478 x bekeken

'Zekerstellen grondstoffen cruciaal'

Amsterdam – Grondstoffen als soja, suiker en visolie worden schaars en dus moeten Nederlandse voedingsproducenten meer doen om levering zeker te stellen.

Dat stellen onderzoekers van consultancy KPMG in een rapport, dat samen met onder meer de brancheorganisaties van de levensmiddelenindustrie FNLI, supermarktkoepel CBL en natuurbeschermingsorganisatie Natuur & Milieu is opgesteld.
In het rapport wordt gewezen op de groei van de wereldbevolking, die leidt tot meer vraag naar voedsel. Omdat welvaart ook toeneemt, groeit onder meer de consumptie van dierlijke eiwitten en daarmee de vraag naar veevoer. Veel bedrijven hebben op dit moment onvoldoende in kaart gebracht waar hun kwetsbaarheden liggen.
Ondernemingen moeten volgens de rapporteurs ingrijpende maatregelen nemen om de levering van grondstoffen veilig te stellen en dus de continuïteit van productie te waarborgen. Ze kunnen dat onder meer doen door te assisteren bij het verhogen van de productie in de toeleveringsketen. Onderzoekers wijzen erop dat sojaboeren in India met de juiste training hun oogsten met 50 procent kunnen opvoeren.
Tevens kunnen ondernemingen de keten beter controleren, zodat minder product verloren gaat in het logistieke spel. Op vissersboten kan bijvoorbeeld olie worden gewonnen uit restproducten die nu weer overboord gaan. Duurzaamheid wordt voor bedrijven een strategisch issue. Wanneer bijvoorbeeld het regenwoud verloren gaat, bedreigt dit op langere termijn ook de agrarische productie. Bedrijven kunnen tevens geconfronteerd met hogere grondstofprijzen tussenschakels die marge "opeten", uitschakelen.
Bedrijven zouden er bovendien goed aan doen onderzoek te verrichten naar eventuele vervangende grondstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.