Home

Nieuws 601 x bekeken

Vrees voor effect politieke spanning voedselmarkt

Rome - Slecht weer en politieke spanningen maken de voedselmarkten meer volatiel. Dat stelt de FAO in haar eerste vooruitzicht van dit jaar.

De wereldvoedselorganisatie verwacht een daling van de graanproductie met 2,4 procent. Maar met 2,5 miljoen ton wordt het evengoed de op een na grootste ooit.

Reden tot zorg is de afname van de productie op dit moment niet, vindt de FAO. Ze maakt daarbij wel het voorbehoud dat de politieke spanningen in de Zwarte Zee-regio de handelsstromen niet negatief beïnvloeden. De wereldgraanvoorraden blijven redelijk gunstig. Lagere prijzen en weerfenomeen El Niño zorgen waarschijnlijk voor een wat lagere rijstproductie dit jaar.

De productie van melk en vlees groeit dit jaar. De vleesproductie groeit gematigd naar 312 miljoen ton, een groei met 1,1 procent ten opzichte van 2013. De grootste vraagstijging komt uit ontwikkelende landen. De groei zit in rund- en pluimveevlees. De productie van schapen- en varkensvlees daalt. Pluimveevlees blijft het belangrijkste product, goed voor 43 procent van de totale vleesmarkt, gevolgd door respectievelijk rund-, varkens- en schapenvlees.

De vleesprijzen zijn al sinds begin 2011 op historische hoogte, en er zijn nog geen signalen van een daling. De zuivelprijzen zijn in maart en april gedaald tot hoogtes gelijk aan een jaar geleden. De zuivelhandel groeit met 1,8 procent tot 68 miljoen ton. De vraag vanuit Azië is de belangrijkste motor hierachter.

De suikerproductie is iets gedaald, maar de handel neemt toe vanwege een grotere vraag vanuit importerende landen.

De vraag naar vis, zowel wilde als gekweekte, groeit nog altijd sterk.

De maandelijks bijgestelde voedselprijsindex is ten opzichte van maart 3,5 punten ofwel 1,6 procent gedaald naar 209,3 punten. De daling ten opzichte van vorig jaar bedraagt 7,6 punten ofwel 3,5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.