AlgemeenNieuws

Voorstanders Europa winnen verkiezing

Den Haag – D66 lijkt de grootste partij te worden na de Europese verkiezingen donderdag in Nederland. Volgens de exitpoll van bureau Ipsos, in opdracht van de NOS, haalt D66 15,6 procent van de stemmen, gevolgd door het CDA met 15,2 procent. D66 en CDA krijgen dan allebei vier van de 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. Als D66 de grootste wordt, is dat voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis.

Na D66 en CDA krijgen VVD, PVV, SP en PvdA elk drie zetels. GroenLinks en de combinatie ChristenUnie/SGP komen beide op twee zetels en de Partij voor de Dieren en 50PLUS komen voor het eerst in het europarlement, beiden met één zetel, aldus de exitpoll.

Annie Schreijer-Pierik staat op de 25ste plaats van de verkiezingslijst van het CDA voor de EU-verkiezingen. “Gezien de voorlopige uitslag blijkt dat de voorstanders van de EU in Nederland gewonnen hebben. Daar ben ik heel blij om”, zegt Schreijer-Pierik. Ze wacht met spanning af of ze met voorkeursstemmen in het Parlement komt. Ze moet dan grofweg tussen de 18.000 en 20.000 voorkeursstemmen krijgen. Of ze die heeft weet ze niet en ze wil er ook niet op vooruit lopen. De laatste keer dat ze aan de Tweede Kamerverkiezingen meedeed, haalde ze 36.000 voorkeurstemmen. “Vrijdag, als de Kiesraad met de definitieve uitslag komt, weet ik of ik een receptie kan houden bij zalencentrum Assink in Hengelvelde.”

De VVD zette met melkveehouder Jan Huitema (nummer 6 op de kandidatenlijst) en varkenshouder Wyno Zwanenburg (12) twee boeren hoog op de lijst. Huitema heeft actief campagne gevoerd met een trekker. “Dat was ontzettend leuk. Daar zal het dus niet aan liggen. Wij hebben goede landbouwkandidaten op de lijst. Het is echt belangrijk dat we in de landbouwcommissie komen. Of ik het haal? Afwachten. De reacties waren positief.”

De opkomst bij de verkiezingen donderdag voor het Europees Parlement lijkt ongeveer gelijk aan die van de vorige verkiezingen. Volgens de exitpoll van de NOS maakte ongeveer 37 procent van de kiezers de gang naar de stembus.

In 2009 was het opkomstpercentage voor de Europese verkiezingen 36,8 procent. Dat was lager dan in 2004 toen het opkomstcijfer boven de 39 procent lag. Het dieptepunt was in 1999, toen bedroeg de opkomst 30 procent.

Beheer
WP Admin