Home

Nieuws 1281 x bekeken

Vion wil geen eigen kwaliteitssysteem veevoer

Boxtel - Vion kiest er niet voor om een eigen kwaliteitssysteem voor veevoer op te zetten. Dat blijkt uit navraag bij de producent van varkens- en rundvlees.

De zuivelindustrie maakte vorige week bekend nieuwe bovenwettelijke eisen te stellen aan alle het veevoer omwille van de voedselveiligheid.

Vion wil geen eigen kwaliteitssysteem voor veevoer, zoals FrieslandCampina dat wel wil voor de zuivelketen. Het bedrijf wacht de gesprekken af van de Taskforce Voedselvertrouwen waarin het ministerie van Economische Zaken en onder meer LTO, CBL, COV en NVWA aan deel nemen.

Uit navraag blijkt dat de Vion van mening is dat de kwaliteit van veevoer voldoende is geborgd in het het nationale kwaliteitssysteem voor de varkenshouderij, IKB (Integrale Keten Beheersing). Het IKB is onderdeel van het GMP+ (het kwaliteitsstandaard van de diervoedersector) waarin - volgens Vion - al strenge eisen worden gesteld aan de diervoederbedrijven om de kwaliteit te kunnen waarborgen.

De zuivelindustrie maakte vorige week bekend nog dit jaar een nieuw kwaliteitssysteem te willen introduceren voor alle diervoeders en een nieuw keurmerk voor leveranciers van krachtvoer, ruwvoer en bijproducten. Aanleiding is de vervuiling van mengvoer met de giftige stof aflatoxine in 2013. De varkens- en pluimveesector moeten dit voorbeeld gaan volgen. De huidige kwaliteitssystemen voor mengvoer (Trustfeed) en ruwvoer (CBV) komen te vervallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.