AlgemeenNieuws

‘Veehandel moet transparant zijn’

Horst – Veehandelaren moeten meer gegevens van gebruiks- en slachtvee terugkoppelen aan hun klanten. Ook dienen zij transparanter te zijn bij de biggenhandel.

Die mening verkondigden enkele vee- en varkenshouders vrijdagmiddag op de Algemene Ledenvergadering van de veehandelsorganisatie Vee&Logistiek Nederland.

Melkveehouder Toon van Hoof uit Heusden pleitte voor een betere terugkoppeling van de slachtgegevens van vee.”Dat gebeurt nog niet voldoende”, zegt hij. Slachtgegevens zijn volgens hem nodig om massale uitbraken van dierziekten te voorkomen.”De veehandel moet bovendien veilig werken en niet de randen van de regels opzoeken. Melkveehouders moeten daarentegen betere aflevervoorzieningen maken”, vindt Van Hoof.

Daarnaast vindt de Heusdense melkveehouder dat er een betere terugkoppeling van de technische resultaten van nuchtere kalveren bij vleeskalverhouders moet komen.”Melkveehouders weten niet hoe hun kalveren presteren bij vleeskalverhouders. Zij worden daarom ook niet goed afgerekend op de kwaliteit van hun geleverde nuchtere kalveren. Mogelijk kunnen zij nog extra geld krijgen als hun kalveren goed presteren”, legt hij uit. De vleeskalversector werkt al aan plannen om de kwaliteit van nuchtere kalveren, zoals de biestgift, beter in beeld te krijgen volgens directielid Henny Swinkels van kalfsvleesintegratie VanDrie Group.

Vleeskalverhouder Tije Visscher in Nijkerk wil meer gegevens van veehandelaren krijgen over de geleverde nuchtere kalveren.”Vleeskalverhouders weten niets van die dieren. Ik kan me niet voorstellen dat vleesvarkenshouders biggen krijgen van een vermeerderaar, die hij niet kent”, zegt hij.

Varkenshouder Johan van Hal in Boxtel vindt een volledige transparantie bij de biggenhandel inderdaad noodzaak.”Vermeerderaars en vleesvarkenshouders willen alles van elkaar weten. Ook willen zij zien wat een handelaar voor de biggen betaalt en ontvangt”, waarschuwt hij.

Melkschapenhouder Nico Verduin in Andijk snapt dat veehandelaren liever niet altijd transparant zijn, omdat zij daar baat bij hebben. Daar moeten zij volgens hem overheen stappen.”Het is soms moeilijk om informatie met elkaar te delen”, erkent hij.

Van Hal wil tenslotte een uniforme interpretatie van de regels van het landen van vee onder dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.”Zij interpreteren die regels nu op hun eigen wijze”, zegt hij. De varkenshouder vindt het huidige ontsmettingsboekje voor veewagens bovendien zeer ouderwets. “Dat kan digitaal geregeld worden”, stelt hij.

Beheer
WP Admin