Home

Nieuws 4734 x bekeken 14 reacties

'Veehandel moet transparant zijn'

Horst - Veehandelaren moeten meer gegevens van gebruiks- en slachtvee terugkoppelen aan hun klanten. Ook dienen zij transparanter te zijn bij de biggenhandel.

Die mening verkondigden enkele vee- en varkenshouders vrijdagmiddag op de Algemene Ledenvergadering van de veehandelsorganisatie Vee&Logistiek Nederland.

Melkveehouder Toon van Hoof uit Heusden pleitte voor een betere terugkoppeling van de slachtgegevens van vee."Dat gebeurt nog niet voldoende", zegt hij. Slachtgegevens zijn volgens hem nodig om massale uitbraken van dierziekten te voorkomen."De veehandel moet bovendien veilig werken en niet de randen van de regels opzoeken. Melkveehouders moeten daarentegen betere aflevervoorzieningen maken", vindt Van Hoof.

Daarnaast vindt de Heusdense melkveehouder dat er een betere terugkoppeling van de technische resultaten van nuchtere kalveren bij vleeskalverhouders moet komen."Melkveehouders weten niet hoe hun kalveren presteren bij vleeskalverhouders. Zij worden daarom ook niet goed afgerekend op de kwaliteit van hun geleverde nuchtere kalveren. Mogelijk kunnen zij nog extra geld krijgen als hun kalveren goed presteren", legt hij uit. De vleeskalversector werkt al aan plannen om de kwaliteit van nuchtere kalveren, zoals de biestgift, beter in beeld te krijgen volgens directielid Henny Swinkels van kalfsvleesintegratie VanDrie Group.

Vleeskalverhouder Tije Visscher in Nijkerk wil meer gegevens van veehandelaren krijgen over de geleverde nuchtere kalveren."Vleeskalverhouders weten niets van die dieren. Ik kan me niet voorstellen dat vleesvarkenshouders biggen krijgen van een vermeerderaar, die hij niet kent", zegt hij.

Varkenshouder Johan van Hal in Boxtel vindt een volledige transparantie bij de biggenhandel inderdaad noodzaak."Vermeerderaars en vleesvarkenshouders willen alles van elkaar weten. Ook willen zij zien wat een handelaar voor de biggen betaalt en ontvangt", waarschuwt hij.

Melkschapenhouder Nico Verduin in Andijk snapt dat veehandelaren liever niet altijd transparant zijn, omdat zij daar baat bij hebben. Daar moeten zij volgens hem overheen stappen."Het is soms moeilijk om informatie met elkaar te delen", erkent hij.

Van Hal wil tenslotte een uniforme interpretatie van de regels van het landen van vee onder dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit."Zij interpreteren die regels nu op hun eigen wijze", zegt hij. De varkenshouder vindt het huidige ontsmettingsboekje voor veewagens bovendien zeer ouderwets. "Dat kan digitaal geregeld worden", stelt hij.

Laatste reacties

 • Heijdravleesvee

  Gegens terug koppelen om massale dierziekten te voorkomen? Sinds wanneer word vee ziek van een papieren tijger. Hoor hier een veehouder die beter kan solliciteren bij de nvwa.
  Terug koppelen van groeicijfers is bij biggen eenvoudiger terug te koppelen door de grotere aantallen en grotere uniformiteit. Bij kalveren bijna niet te doen. Of willen melkveehouders ook geld terug storten als hun kalf het niet goed gedaan heeft in de mesterij?
  De belangenbehartigers van de melkveehouderij had beter kunnen helpen met de glb van de vleeskalverhouderij. Dan was de kans groter geweest dat de nuka, s geld op blijven brengen. Ook al is de prijs per kalf niet zo hoog

 • Heijdravleesvee

  Gegens terug koppelen om massale dierziekten te voorkomen? Sinds wanneer word vee ziek van een papieren tijger. Hoor hier een veehouder die beter kan solliciteren bij de nvwa.
  Terug koppelen van groeicijfers is bij biggen eenvoudiger terug te koppelen door de grotere aantallen en grotere uniformiteit. Bij kalveren bijna niet te doen. Of willen melkveehouders ook geld terug storten als hun kalf het niet goed gedaan heeft in de mesterij?
  De belangenbehartigers van de melkveehouderij had beter kunnen helpen met de glb van de vleeskalverhouderij. Dan was de kans groter geweest dat de nuka, s geld op blijven brengen. Ook al is de prijs per kalf niet zo hoog

 • tinus888

  Het liefst zou vhoof ook de veemarkt sluiten,iets wat wel in het straatje past bij swinkels

 • Demeter Griend

  Voor de boefjes is dit een lastig onderwerp.
  Maar uiteindelijk zal transparant handelen beloond worden.

 • Biggemans

  van Hal, de biggenman , speelt dus graag de handelaar,,,,
  dan zekers alles zelf regelen,,,, van begin tot einde,,

 • Biggemans

  De eerlijke handelaar WINT altijd,,

 • trust

  @Fons Merksplas,
  eerlijke handelaar in 1 zin ??????

 • Miriamnu

  transparantie tot in het slachthuis. Bij elke slager een video filmpje en we zijn een grote stap dichterbij een betere en eerlijker wereld.

 • Heijdravleesvee

  Tranparantie tot in het slachthuis. Kunt beter vragen naar transparantie overheid. De kosten extra kosten tov eu collegas die wij hier hebben door regelgeving opgelegd door onze onbetrouwbare overheid en gecontroleerd door een onbetrouwbare nvwa. Zou nl geen aandelen van een slachterij willen hebben. Gaan er veel te veel dicht, en niet wegens rijkdom.

 • koestal

  o ja, er liggen zoveel ziekten op de loer,iedereen in quarantaine ,komen er weer mensen terug uit Saudi Arabie met mers ,weer een probleem ..Iedereen moet naar exotische vakantielanden ,nu weer vrouwen zoek in Panama.Nu weer voetbalsupporters naar Brazilie ,waar knokkelkoorts is ontdekt .

 • famtillemans1

  Volgens mij is de veehandel heel transparant .tja en dat de kalveren volgend jaar waarschijnlijk naar 0 €gaan of geld erbij moet .dat zal toon van hoof niet graag horen .maar ja ze willen graag een andere glb dus de markt doet dat zijn werk en is transparant . We leven in een vrij land kwa handel dus hou op wat wel en niet zou mogen . Melk gaat ook de hele wereld over dat is ook handel .

 • koestal

  nog meer regels en administratie,wie zit daar op te wachten ?

 • jordi 1455

  niemand behalve ambtenaren.

 • cocoma

  De veehandel moet transparanter? En de boer lekker achteroverleunen en veehandelaren tegen elkaar uitspelen en niks zeggen als een kalf te weinig biest heeft gehad.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.