Home

Nieuws 4310 x bekeken 7 reacties

Schreijer-Pierik: 113.123 stemmen, Huitema: 26.031

Den Haag - Het aantal voorkeurstemmen dat Annie Schreijer-Pierik heeft gehaald bij de Europese verkiezingen is nog hoger dan de 110.000 die tot nu toe waren vermeld. De Kiesraad meldt bij de vaststelling van de officiële uitslag dat de Twentse boerin 113.123 stemmen heeft behaald voor het CDA.

Daarmee was zij na lijsttrekker Esther de Lange (415.011 stemmen) bij het CDA de kandidaat met de meeste stemmen.

VVD-kandidaat Jan Huitema heeft 26.031 stemmen voor de VVD behaald. Het merendeel kreeg hij in de provincies Friesland (6.952), Drenthe (3.086) en Gelderland (2.867). Jan Huitema is door de voorkeurstemmen in het parlement gekozen. De voorkeursdrempel lag bij de verkiezingen op 18.284 stemmen (10 procent van de kiesdeler).

Schreijer-Pierik haalde verreweg de meeste stemmen in het district Zwolle: 49.517 van de 82.802 CDA-stemmen. Dat is meer dan enig andere kandidaat in Zwolle en bijna twee keer zoveel als CDA-lijsttrekker Esther de Lange.  Alleen D66-lijsttrekker Sofie in 't Veld slaagde erin in één stemdistrict meer stemmen te halen dan Schreijer. In het Gelderse district Arnhem behaalde Schreijer 20.138  van de 80.099 CDA-stemmen.

Lambert van Nistelrooij haalde in de districten 's-Hertogenbosch en Tilburg respectievelijk 18.126 en 10.205 stemmen.

Twee andere kandidaten van andere partijen (niet-lijsttrekkers) behaalden in totaal meer voorkeurstemmen dan Schreijer-Pierik. Geert Wilders, (tiende op de lijst van de PVV) vergaarde 290.239 stemmen en Agnes Jongerius (tweede op de PvdA-lijst) kreeg 170.119 stemmen. De VVD'er Jan Huitema (zesde op de VVD-lijst) vergaarde 26.031 stemmen.

Voorzitter van de Kiesraad Henk Kummeling gaf vrijdag bij de officiële bekendmaking van de verkiezingsuitslag aan dat de zetelverdeling anders zou zijn geweest als er geen lijstverbindingen waren geweest. De PvdA behaalde dankzij een lijstverbinding met GroenLinks een extra zetel. Ook het CDA behaalde door een lijstverbinding (met ChristenUnie/SGP) een extra zetel. Als die lijstverbindingen er niet waren geweest had het CDA een zetel minder gekregen, en de SP een zetel meer. Als VVD en D66 een lijstverbinding hadden gehad (naast de bestaande lijstverbindingen) dan was een extra zetel toegevallen aan D66, ten koste van het CDA.

In het Europees Parlement krijgt het CDA meer zetels dan D66, terwijl D66 meer stemmen behaalde dan het CDA. Hetzelfde geldt voor PvdA en SP, de laatste vergaarde meer stemmen, de eerste meer zetels. De 26 Nederlandse zetels in het Europees parlement worden als volgt verdeeld: CDA 5 D66 4, PVV 4, VVD 3, PvdA 3, SP 2, GroenLinks 2, ChristenUnie/SGP 2 en PvdD 1.

Laatste reacties

 • Broes

  Eigenlijk is dat bedroevend weinig als je het vergelijkt met de voorkeursstemmen van de voorstanders van duurzame landbouw; Bas Eickhout 184.154 en Judith Sargentini 91.745 voorkeursstemmen.

 • koestal

  Broes@ maar dat zijn nou net geen stemmen van boeren,de stemmen op Annie Schreijer en Jan Huitema zijn hoofdzakelijk van boeren en die groep is relatief erg klein

 • Mozes

  Ik ben als boer ook voorstander van duurzame landbouw. Het verschil met mensen als Bas Eickhout en Judith Sargentini is dat ik mij ervan bewust ben dat de consument geen cent extra wil betalen en dat wij dus duurzamer moeten werken zonder kostprijs verhoging. Daarnaast ben ik mij er van bewust dat duurzaamheid een heel breed begrip is met doelstellingen die vaak zelfs tegenstrijdig aan elkaar zijn. In tegenstelling tot genoemde personen kan ik duurzaamheid niet invullen met een populistisch verhaaltje wat bij onwetende burgers in de stad er in gaat als zoete koek.

  Dat je met een populistisch verhaaltje in de Randstad slechts anderhalf keer zoveel voorkeursstemmen haalt dan Annie Schreijer haalt in dorpen en het buitengebied is bedroevend weinig.

 • anton1937

  Kletskoek Broes dat Berkhout als lijsttrekker bij GL 184.154 stemmen haalt en z g voorstander van duurzame landbouw meer stemmen haalt dan Annie Schreiijer 113.215 als 25 ste op de CDA lijst. Bovendien is Annie Schreijer een duurzame boerin,die weet waar ze het over heeft. Berkhout weet alles uit de boekjes,maar mist praktische inhoud. Annie proficiat met verkiezing.

 • maatje 1904

  als er morgen 2de kamer verkiezingen waren zou geen enkele randstad kandidaat nog enige stemmen van betekenis krijgen en terecht.

 • koestal

  bijna iedereen is voorstander van duurzame landbouw,wie dat zegt meent dat hij nog een bijzonder mens is,we rijden bijna allemaal elke dag in de auto of zitten af en toe in het vliegtuig,alsof dat duurzaam is.

 • heide01

  Degenen die het meest de aandacht krijgen over hun duurzaamheids verhalen vliegen of vlogen het meest rond de aarde en ''ver daar buiten''.
  Zijn op een voetstuk geplaatst! Ik hou het vooral op ''eenvoud is het kenmerk van het ware''. Gewoon kunnen genieten van de kleine dingen om ons heen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.