Home

Nieuws 353 x bekeken 1 reactie

'Schaliegasbedrijven niet zo maar op land toelaten'

Londen – De Britse plattelandsorganisatie Country Land and Business Association (CLA) verzet zich fel tegen plannen van de regering om schaliegasbedrijven vrije toegang te geven tot land waar ze naar gas of andere energie willen zoeken.

Bovendien wil dat CLA dat landeigenaren en boeren geen enkel risico lopen aansprakelijk te zijn voor dergelijke activiteiten.

De regering in Londen wil de mogelijkheden voor exploratie naar schaliegas drastisch verruimen. De Britten kijken daarbij graag naar het voorbeeld van de VS waar schaliegas heeft geleid tot een verlaging van de energieprijzen. De schaliegas-sector zelf denkt dat er ook onder de Britse bodem vele voorraden liggen waarbij echter onzeker is of die ook economisch winbaar zijn.

Tot nu toe is er op Britse bodem op beperkte schaal naar schaliegas gezocht. Volgens voorzitter Henny Robinson van de CLA werkt het huidige systeem, waarbij bedrijven afspraken maken met de landeigenaren en boeren, uitstekend. ''Dit systeem is al jaren zonder problemen in zwang. De schaliegas sector heeft nog geen enkel argument op tafel gelegd waarom het niet zo zou kunnen blijven, ze komen alleen met hypothetische scenario's aanzetten.'' De bond wijst er verder op dat schaliegas relatief nieuw is voor Groot-Brittannië waardoor ook de risico's op langere termijn nog onbekend zijn. ''Landeigenaren moeten niet aansprakelijk zijn voor iets dat ze niet zelf hebben gedaan als er decennia later problemen zouden ontstaan. Het is verbijsterend dat de regering dit fundamentele onderwerp niet onder ogen wenst te zien.'' Corr

Eén reactie

  • agratax2

    Zou 'Slochteren' de mensen wakker maken en de regeringen tot 'wegkijkers' hebben gemaakt?

Of registreer je om te kunnen reageren.