AlgemeenNieuws

SGP wil nieuwe derogatie-onderhandelingen voor 2015

Den Haag – De SGP wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in Brussel gaat onderhandelen over een alternatief voor de huidige derogatie.

De nieuwe derogatie moet dan per 2015 van kracht worden. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vindt dat de huidige derogatie, van 230 kilo stikstof uit dierlijke mest in het centraal en zuidelijk zandgebied en het verbod op fosfaatkunstmest de boel eerder achteruit dan vooruit brengt.

“De SGP is niet te spreken over het verloop en de uitkomsten van de onderhandelingen met Brussel over het actieprogramma Nitraatrichtlijn en de derogatie. De monitoring van de grondwaterkwaliteit bij derogatiebedrijven lieten goede resultaten zien, vooral onder grasland. De uitspoelingsproblematiek zit niet bij het grasland.”, vindt de partij. Dijkgraaf vraagt zich af waarom er geen werk is gemaakt van de mogelijkheid voor een derogatie van 250 kilogram voor alleen grasland in plaats van 230 kilogram voor het hele bedrijf. Hij stelt daarom voor om snel in kaart te brengen wat het effect zou zijn van alleen derogatie van 250 kilo stikstof uit dierlijke mest voor percelen grasland, in plaats van derogatie van 230 kilo stikstof voor het hele bedrijf.

De partij is ook kritisch over het verbod op fosfaatkunstmest, dat volgens de partij zorgt voor een negatieve spiraal. “De fosfaatkunstmest is nodig als startgift voor de maïsteelt. Hier is geen goed alternatief voor beschikbaar. Het achterwege laten van deze startgift betekent minder mineralenbenutting, minder gewasgroei en meer uitspoeling. Dat moet Brussel ook niet willen”, zegt Dijkgraaf. Hij wil Dijksma daarom ook vragen om in kaart te brengen wat de positieve effecten zijn van de startgift met fosfaat in de maisteelt. Dijkgraaf wil Dijksma met dit positieve beeld naar Brussel sturen om ervoor te zorgen dat per 2015 het gebruik van fosfaatkunstmest als startgift in de maïsteelt weer mogelijk wordt en dat ruimte geboden wordt voor een derogatie van 250 kilogram voor alleen grasland. “Het mag niet zo zijn dat het derogatieboek nu voor vier jaar gesloten wordt, terwijl er voor gewas, boer en milieu verbeteringen mogelijk zijn”, vindt Dijkgraaf.

Beheer
WP Admin