Home

Nieuws 2427 x bekeken 13 reacties

SGP wil nieuwe derogatie-onderhandelingen voor 2015

Den Haag – De SGP wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in Brussel gaat onderhandelen over een alternatief voor de huidige derogatie.

De nieuwe derogatie moet dan per 2015 van kracht worden. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vindt dat de huidige derogatie, van 230 kilo stikstof uit dierlijke mest in het centraal en zuidelijk zandgebied en het verbod op fosfaatkunstmest de boel eerder achteruit dan vooruit brengt.

"De SGP is niet te spreken over het verloop en de uitkomsten van de onderhandelingen met Brussel over het actieprogramma Nitraatrichtlijn en de derogatie. De monitoring van de grondwaterkwaliteit bij derogatiebedrijven lieten goede resultaten zien, vooral onder grasland. De uitspoelingsproblematiek zit niet bij het grasland.", vindt de partij. Dijkgraaf vraagt zich af waarom er geen werk is gemaakt van de mogelijkheid voor een derogatie van 250 kilogram voor alleen grasland in plaats van 230 kilogram voor het hele bedrijf. Hij stelt daarom voor om snel in kaart te brengen wat het effect zou zijn van alleen derogatie van 250 kilo stikstof uit dierlijke mest voor percelen grasland, in plaats van derogatie van 230 kilo stikstof voor het hele bedrijf.
De partij is ook kritisch over het verbod op fosfaatkunstmest, dat volgens de partij zorgt voor een negatieve spiraal. "De fosfaatkunstmest is nodig als startgift voor de maïsteelt. Hier is geen goed alternatief voor beschikbaar. Het achterwege laten van deze startgift betekent minder mineralenbenutting, minder gewasgroei en meer uitspoeling. Dat moet Brussel ook niet willen", zegt Dijkgraaf. Hij wil Dijksma daarom ook vragen om in kaart te brengen wat de positieve effecten zijn van de startgift met fosfaat in de maisteelt. Dijkgraaf wil Dijksma met dit positieve beeld naar Brussel sturen om ervoor te zorgen dat per 2015 het gebruik van fosfaatkunstmest als startgift in de maïsteelt weer mogelijk wordt en dat ruimte geboden wordt voor een derogatie van 250 kilogram voor alleen grasland. "Het mag niet zo zijn dat het derogatieboek nu voor vier jaar gesloten wordt, terwijl er voor gewas, boer en milieu verbeteringen mogelijk zijn", vindt Dijkgraaf.

Laatste reacties

 • Koeienboer

  Ik weet wel wie mijn stem de volgende keer krijgt!

 • ...............

  Stemkeuze voor volgende week......?

 • ae-ea

  En nu buigen PvdA, anders barsten.

 • gjh

  wat LTO laat liggen wordt door deze partij geprobeerd nog recht te krijgen !!! eindelijk nog een partij die nadenkt.

 • Marco22

  Hee, eindelijk iemand in de 2e kamer met boerenverstand. En nu vasthouden. Dijkgraaf als kuitenbijter bij Dijksma.

 • SJZ

  @Marco22, Hoezo heeft deze meneer in de 2e kamer boerenverstand? Het CDA heeft hierover al een motie ingediend (zie http://t.co/9eDlkhBqRo ) en toen heeft de SGP TEGEN! gestemd. Mooie praatjes van de heer Dijkgraaf, maar als het er in de 2e Kamer op aan komt heb je dus niks aan hem.

 • Pieter5775

  Het is iig helemaal de oplossing wat hij zegt

 • LUCTOR

  Als het kalf verdronken is ..................................................................!

 • .....

  Tja zo had ik het nog niet bekeken..............

 • Zuperboer

  @Marco22: Kuitenbijter bij Dijksma, nou dan ben je wel aan het goede adres, daar zit spek genoeg an.

 • Marco22

  SJZ U hebt helemaal gelijk. Ik trek mijn woorden in. Verkiezingttijd beste mensen trap er niet in. Dijkgraaf U bent een totalen mosterd na de maaltijd.

 • j.verstraten1

  Ben het niet met je eens SJZ. De motie van Jaco hield ín , stoppen met onderhandelen en beleid van 2013 voortzetten. Dat was niet realistisch en een risico omdat NL dan formeel geen derogatie meer zou hebben en NL durft echt niet de europese regelgeving te negeren. Nu de buit ( derogatie) binnen is voor 4 jaar, kan Dijksma zich niet meer indekken met de dreiging dat NL zonder komt te zitten. Dus hoop ik dat in ieder geval dat de VVD die zo negatief was over het resultaat van de stas het lef heeft om zich bij het initiatief van de SGP aan te sluiten ( en het alternatief van 250 op alléén gras is trouwens door LTO al aangedragen tijdens de onderhandelingen vóór het vaststellen van de derogatie maar aan dovemansoren gericht en in 2e instantie ook via de 2e kamer nog geprobeerd erin te fietsen maar Dijksma wilde van geen enkele motie weten)

 • geen boer

  ik heb nog nooit op ze gestemd, maar hun boerenverstand, vakkennis en ruggengraat zijn een verademing in het huidige Haagse.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.