AlgemeenNieuws

Problemen bij indienen ‘meitelling’

Doetinchem – Ergernis bij boeren die de Gecombineerde opgave willen indienen. Ik word er om de haverklap uitgegooid. Ik mis ineens een stuk van mijn perceel. Waarom snoept de overheid elk jaar een stukje van mijn grond af? Zomaar enkele opmerkingen van klagende boeren. Het CDA wil opheldering van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Tot en met 15 mei hebben boeren de tijd om de Gecombineerde opgave in te dienen bij uitvoeringsorganisatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Sinds 29 april is het systeem instabiel. RVO.nl meldde op die dag voor het eerst dat er problemen waren. Nadien laat de organisatie meerdere keren weten dat er foutmeldingen kunnen verschijnen en dat het systeem er tijdelijk uit ligt.

Ondernemers klagen ook dat percelen waar niets aan is gebeurd plotsklaps kleiner zijn ingetekend door RVO.nl. Volgens de uitvoeringsorganisatie komt dit door de verschillende controles. Als een perceel groter wordt opgegeven dan het onderliggende topografische perceel, dan controleert de dienst aan de hand van een luchtfoto of er daadwerkelijk iets is gewijzigd in het veld. Wanneer dat niet zo is dan verkleint RVO.nl het gewasperceel.

De problemen bij het indienen van de ‘meitelling’ is voor CDA-Kamerlid Jaco Geurts reden om Dijksma aan de tand te voelen tijdens het debat over de Landbouw- en Visserijraad. Geurts: “Ik heb behoorlijk veel signalen gekregen dat er problemen zijn met de opgave. Vooral bij het onderdeel percelen. Dat is een zorgpunt, omdat daar veel van afhangt in verband met de derogatie en uitbetaling toeslagrechten.” Geurts vindt het ‘belachelijk’ dat elk jaar weer problemen zijn met het indienen van de Gecombineerde opgave en wil van Dijksma weten of boeren door de storingen in de problemen komen.

Beheer
WP Admin