Home

Nieuws 761 x bekeken

'Plantaardige sector bereid te praten over ZBO'

Den Haag – De plantaardige sectoren zijn bereid te praten over een andere bestuurlijke opzet van de keuringsdiensten. Maar ze willen voldoende inspraak houden.

De overheid is van plan de vier plantaardige keuringsdiensten BKD, KCB, NAK en Naktuinbouw samen te voegen tot één zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) onder de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. De plantaardige brancheorganisaties Anthos, Frugi Venta, NAO, LTO, Plantum, KAVB, VGB, NFO en DPA hebben bestuurskundige Van Thiel van de Radboud Universiteit in Nijmegen gevraagd het stelsel van ZBO's in de agrarische sector te onderzoeken.

Het rapport is een goed hulpmiddel om het gesprek aan te gaan met het ministerie van Economische Zaken, zegt Henk Westerhof, voorzitter van Anthos en woordvoerder van de plantaardige sectoren. "Uit het rapport blijkt dat hoe meer de keuringsdiensten naar de overheid gaan, des te meer de betrokkenheid van de sectoren verloren gaat. De sectoren die onder deze vier keuringsdiensten vallen, exporteren jaarlijks voor 20 miljard euro. Het huidige keuringsstelsel is een belangrijk fundament onder de export."

Westerhof vraagt zich af of de overheid moet sleutelen aan een sector, die zo succesvol is. "We staan open voor verandering. Maar de overheid moet wel op basis van argumenten aantonen dat het anders moet. Als een andere organisatiestructuur nodig is, met onafhankelijke leden in de besturen, dan kan dat. Maar de sectoren willen wel inspraak houden in de keuringen."

Of registreer je om te kunnen reageren.