AlgemeenNieuws

PBL: tot 40 procent minder broeikasgas bij halvering consumptie dierlijke eiwitten

Den Haag – Als alle inwoners van de Europese Unie de helft minder vlees, zuivel en eieren eten, dan daalt de uitstoot van broeikasgassen met 25 tot 40 procent. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) samen met een internationale groep onderzoekers.

Halvering van de consumptie van vlees, zuivel en eieren levert niet alleen minder water- en luchtvervuiling op, het risico op hart- en vaatziekten daalt ook fors. Bovendien wordt Europa in dat geval een exporteur van granen en hoeft ze 75 procent minder soja te importeren, staat in een artikel in Global Environmental Change.

In dit onderzoek hebben de wetenschappers met behulp van modellen berekend wat een halvering van dierlijke producten in het Europese dieet voor gevolgen heeft voor klimaat, milieu en gezondheid. Naast de genoemde daling van de uitstoot van broeikasgassen daalt ook de uitstoot van stikstof met 40 procent. Per hoofd van de bevolking zou 23 procent minder bouwland nodig zijn om het voedsel te produceren.

De milieu-effecten zijn alleen bekeken voor de agrarische sector. Effecten in andere delen van de keten, waaronder verwerking, transport en bijvoorbeeld kunstmestproductie, zijn buiten beschouwing gelaten. De economische gevolgen voor de agrarische sector van een verandering van het dieet zullen groot zijn, verwachten de onderzoekers.

Beheer
WP Admin