AlgemeenNieuws

Onrust over olievervuiling

Gronau-Epe- Het gebied Amtsvenn-Hündfelder Moor bij Gronau-Epe vlak over de grens bij Enschede wordt geteisterd door al anderhalve week uit ondergrondse opslag lekkende aardolie.

De lekkage kwam aan het licht bij een veehouder in het gebied toen deze constateerde dat zes van zijn koeien ziek waren geworden. Dat kwam omdat ze met olie vervuild water hadden gedronken. De koeien moesten worden geruimd. Volgens EenVandaag, dat donderdagavond een reportage over het onderwerp uitzendt, zijn er al tien koeien afgemaakt.

Bij een ander veehoudersgezin raakte de wei bij de boerderij zodanig vervuild dat ze hun intrek moesten nemen in een hotel omdat ze de stank van de olie en het gas niet meer uit konden houden. Bij de andere boeren in de omgeving is grote onrust ontstaan. Geschat wordt dat tot dusver 20 hectare is getroffen. Inmiddels is vastgesteld dat ook dicht bij de oppervlakte liggende grondwater in het Amtsvenn vervuild is geraakt. De schade loopt al in de miljoenen.

De verantwoordelijke autoriteiten zijn er nog steeds niet in geslaagd om de lekkage te stoppen. De olie blijft met ruim 500 liter per uur opborrelen uit de lekke ondergrondse opslag. Daarbij gaat het om zogenoemde cavernes (holle ruimtes) die zijn ontstaan door de zoutwinning in het gebied. Olie wordt daarin opgeslagen door de overheid die de voorraden beheert als nationale energiereserve voor de bevoorrading in noodsituaties. In totaal omvat de noodvoorraad in de omgeving van Gronau-Epe en Ahaus 1,4 miljoen kubieke meter olie.

Zoutwinningsmaatschappij Salzgewinnungsgesellschaft Westfalen (SGW) en de autoriteiten zijn er altijd van uitgegaan dat de cavernes voor de volle 100 procent ondoorlatend waren, maar moeten nu erkennen dat dit mogelijk niet klopt. Anderzijds zou het lek in een transportleiding zou kunnen zitten. Eerder deze week is bij de caverne waar de lekkage zich waarschijnlijk voordoet, begonnen met een boring om te kijken waar het lek zich precies bevindt.

Ook in Nederland is onrust ontstaan over de olievervuiling. Er zijn vergevorderde plannen om strategische voorraden dieselolie op te slaan in zoutcavernes bij Enschede, onder het industriegebied Marssteden. AkzoNobel onderzoekt de mogelijkheden daarvoor, onder toezicht van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De opslag zou eind dit jaar van start moeten gaan. De MER-procedure is al doorlopen. De olie wordt via de boorschachten tot een diepte van een halve kilometer gebracht, waarna de schachten worden afgesloten. In Noord-Nederland worden zoutcavernes al ingezet voor de tijdelijke opslag van aardgas.

De burgemeesters van Enschede en Hengelo hebben in een brandbrief aan minister Kamp hun zorgen geuit over de voorgenomen ondergrondse opslag van dieselolie. Ze vragen de minister om naar aanleiding van de problemen in Duitsland de voorbereidingen voor voorlopig stil te leggen. De burgemeesters willen dat de veiligheid van de bewoners op geen enkel moment in het geding komt. Ze herinneren de minister aan zijn toezegging gedaan in de MER-procedure dat de opslag alleen door zal gaan als adequate maatregelen getroffen worden om eventuele calamiteiten te voorkomen.

De minister heeft nog niet gereageerd op de brief. Zijn woordvoerder laat weten dat hij de zorgen van de burgemeesters deelt, maar de uitkomst van de onderzoeken in Duitsland afwacht voor er maatregelen genomen worden.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft Kamervragen aangekondigd over de kwestie.

Beheer
WP Admin