Home

Nieuws 844 x bekeken 3 reacties

Nieuw onkruidmiddel VS in transgene gewassen

Washington – Het Amerikaanse milieuagentschap EPA gaat een onkruidbestrijdingsmiddel van Dow AgroSciences een toelating geven.

Het middel heeft twee werkzame stoffen en is bestemd voor gebruik in transgene mais en sojabonen.

Het middel Enlist Duo bevat 2,4-D en glyfosaat. Dow AgroSciences wil een gecombineerd onkruidbestrijdingsmiddel op de markt brengen, omdat steeds meer onkruid resistent wordt door het eenzijdige gebruik van glyfosaat. Volgens Dow meldt 86 procent van de akkerbouwers in het zuiden van de VS en 61 procent in de Midwest dat ze last hebben van moeilijk te bestrijden onkruiden in mais, sojabonen en katoen.

De Environmental Protection Agency (EPA) moet Enlist Duo goedkeuren. Het ministerie van landbouw (USDA) gaat over de toelating van de transgene gewassen. De toelatingen zijn ruim twee jaar vertraagd, omdat de EPA en de USDA volgens persbureau Reuters zijn overstelpt met bezwaarschriften. Dow hoopt dat middel en gewassen in 2015 op de markt komen.

Milieugroeperingen hebben grote bezwaren tegen de toelatingen. Zij vrezen dat de resistentie bij onkruiden toeneemt, omdat Enlist Duo twee werkzame stoffen bevat. Ook stellen zij dat de werkzame stoffen schadelijk zijn voor de gezondheid.

De USDA verwacht de toelating van de gewassen binnen enkele maanden af te ronden. De EPA meldt dat Enlist Duo ook een toelating krijgt maar stelt als voorwaarde dat Dow de toepassing van het nieuwe middel uitgebreid gaat monitoren. Als toch resistentie optreedt, gaat de EPA het gebruik van het middel beperken.

Laatste reacties

  • agratax2

    Hoe zo GMO /RR/ gewassen goedkoper te telen met minder milieu belasting. Nu Glyfosaat niet meer voldoende is moet 2,4-D worden toegevoegd. Het wel bekende middel uit Agent Orange het ontbladeringsmiddel in de Vietnam oorlog. Volkomen veilig helaas duizenden verminkte kinderen geboren na gebruik van het middel en duizenden veteranen die niet meer functioneren door contact met dit 100 % veilige middel (volgens de fabrikant -Monsanto-). Ik vraag me af wanneer de mensne eens leren dat ze beter terug kunnen gaan naar 'Waardoor een probleem ontstaat en dan een nieuwe oplossing zoeken' In plats van steeds reageren op negatieve gevolgen van voorgaande aties (uitvindingen). Deze weg heeft nog steeds niet geleid tot beter, goedkoper en milieu vriendelijker. Deze weg leidt tot meer gewin voor de fabrikanten en leveranciers van deze nieuwe oplossingen.

  • Fermer

    @agratax1, het laat zien dat de multinationals alle landelijke regeringen in hun zak hebben. De regeringen blijken te functioneren als katvangers, ze komen en gaan, wisten zogenaamd niet beter, en zijn verzekerd van een mooi baantje erna. De bevolking zit met de sores en de grote jongens vullen hun zakken.

  • agratax2

    emmerei. Ik ben het met je eens, omdat ik weet hoe de eerst RR gewassen in het verkeer zijn gebracht en welke aanhangsels (vermoedelijk) tegelijkmet de nieuweFarm Bill zijn ondertekend m.b.t. de verantwoordelijkheid indien er schade optreedt door gebruik GMO's.

Of registreer je om te kunnen reageren.