Home

Nieuws 437 x bekeken

Lobbygroepen willen handelsdeal met Japan

Brussel – Agrarische lobbygroepen vragen regeringen van lidstaten van de EU de onderhandelingen tussen de EU en Japan over een vrijhandelsverdrag niet te frustreren. De onderhandelingen lopen een jaar en vorige maand hebben de EU en Japan voorstellen voor markttoegang uitgewisseld. Lidstaten kunnen onderhandelingen opblazen als Japan wat hen betreft te weinig non-tarifaire belemmeringen wegneemt.

Onder de lobbygroepen zijn Copa-Cogeca, die boeren en coöperaties vertegenwoordigt, FoodDrink Europa en CELCAA. Ze benadrukken dat 'duidelijke progressie' is geboekt en de onderhandelingen versterkt moeten worden doorgezet. Toen de EU en Japan onderhandelingen aangingen, liet de EU een ontsnappingsclausule toevoegen.
Bedrijven in de EU vrezen dat zelfs met een algemene verlaging van importtarieven door Japan het lastig of duur blijft producten naar het land te exporteren. Een bekend voorbeeld zijn Japanse specificaties voor ski's, die afwijken van de rest van de wereld omdat Japanse sneeuw een andere structuur zou hebben.
In Japan heeft de machtige lobby die agrarische coöperaties vertegenwoordigd, Zen-Noh, veel druk op de regering gezet boeren te blijven steunen. Japan kent vooral kleine boerenbedrijven. Het land maakte na de Tweede Wereldoorlog enkele hongerwinters mee, wat mede aanleiding was voor bescherming van binnenlandse voedselproductie.
Japan voerde in 2013 voor €4,7 miljard aan voeding en agrarische producten in uit de EU. Andersom verkocht Japan voor €151 miljoen aan agrarische producten aan de EU, met name voeradditieven en vis. Omdat Japan veel industriële goederen uitvoert naar de EU, had de EU uiteindelijk toch met Japan een negatieve handelsbalans van €2,5 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.