AlgemeenNieuws

Landbouwkandidaten direct gekozen voor EP

Brussel – Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD) zijn met voorkeurstemmen gekozen voor het Europees Parlement (EP). Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen van de verkiezingen.

Vrijdag worden de definitieve uitslagen van de verkiezingen bekend, waardoor definitief duidelijk wordt of ze in het Europees Parlement komen.

Schreijer-Pierik behaalde 110.000 voorkeurstemmen, waarmee ze de kiesdrempel van ongeveer 18.000 stemmen ruimschoots haalde. Ook Huitema, de Friese melkveehouder die op plaats zes stond voor de VVD, behaalde met 26.000 stemmen de kiesdrempel en komt in het Europees Parlement. De voorkeurstemmen heeft ook gevolgen voor  Eric Smaling, de nummer twee van de SP. Hij komt niet in het Europees Parlement, omdat Annemarie Mineur met voorkeurstemmen werd gekozen, waardoor Smaling plaats moet maken. De Brabantse CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij kreeg ook voldoende voorkeurstemmen om direct gekozen te worden.

CDA kreeg als gevolg van de lijstverbinding met ChristenUnie/SGP de meeste zetels tijdens de verkiezingen: vijf. D66 werd hoewel die partij de meeste stemmen kreeg, de tweede partij en kwam uit op vier zetels, net als de PVV. VVD en PvdA hebben drie zetels,  GroenLinks, ChristenUnie/SGP en SP komen op twee zetels. De Partij voor de Dieren komt voor het eerst in het Europees Parlement, de partij kreeg een zetel.  Ook de Duitse zusterpartij Partij für Menschen, Umwelt und Tierschutz wist een zetel te bemachtigen. De dierenpartijen in de andere lidstaten kregen net niet genoeg stemmen om een zetel te bemachtigen. PvdD is aan het onderzoeken met welke partijen ze samen een fractie kunnen vormen in het EP.

In de totale Europese uitslag blijven de Christendemocraten EVP (CDA) de grootste partij met 214 zetels, zij hadden 265 zetels. De EVP zal waarschijnlijk ook de nieuwe Eurocommissaris leveren. Ze hebben de Luxemburger Jean-Claude Juncker als kandidaat aangewezen.

De opkomst voor de Europese verkiezingen was in Nederland met 37 procent iets hoger dan bij de vorige Europese verkiezingen in 2009. In Europa ging in totaal 43,09 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus.

De komende maanden zullen de Europese fracties gaan bepalen welke kandidaten in welke commissie komen. VVD-kandidaat Jan Huitema gaat voor een zetel in de landbouwcommissie. Hij schat zijn kansen hoog in. “De landbouwcommissie is niet zo populair in de ALDE-fractie, dus ik maak best kans”, aldus een blije Huitema. Hij vindt het belangrijk dat er iemand namens Nederland in de landbouwcommissie komt.

Beheer
WP Admin