AlgemeenNieuws

Landbouwgrond vrijgesteld van fiscus

Leeuwarden – Landbouwgrond mag tussentijds worden geherwaardeerd zonder dat daarover moet worden afgerekend met de fiscus.

Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald in een zaak die was aangespannen door accountants- en adviesorganisatie Accon-AVM.

Volgens Accon-AVM worden met deze uitspraak enkele miljarden euro’s aan grondwaarde in Nederland vrijgesteld van belasting. Accon-jurist T. Keizer zegt zich voor te kunnen stellen dat staatssecretaris Cees Wiebes (Financiën) niet blij zal zijn met deze uitspraak, omdat een deel van toekomstige inkomsten wegvalt.

Het accountants- en advieskantoor gebruikte de boekhoudmethode al bij vierduizend klanten vooruitlopend op een eventuele afschaffing of wijziging van de landbouwvrijstelling. De belastinginspectie was het met die handelwijze niet eens. In eerste instantie oordeelde de rechter dat de Belastingdienst het bij het rechte eind had, maar in hoger beroep heeft het hof die uitspraak vorige week vernietigd.

De uitspraak van het hof komt er in essentie op neer dat agrarisch ondernemers elk jaar de werkelijke waarde van hun grond mogen boeken. De fiscus had in 2010 aangekondigd de ondernemers een extra aanslag te sturen, omdat de manier van werken niet onder de nu nog geldende landbouwvrijstelling zou vallen. De Belastingdienst en de accountants hebben gedurende de procedure afspraken gemaakt om te voorkomen dat ondernemers fiscaal in de problemen zou komen, mocht de Belastingdienst de zaak winnen.

De door Accon-AVM en andere accountants gevolgde manier van boekhouden betekent dat een grondeigenaar bij verkoop van het bedrijf geen inkomstenbelasting hoeft te betalen over het verschil tussen de boekwaarde en de verkoopwaarde. Daarbij hoeft de verkopende grondeigenaar geen beroep te doen op de landbouwvrijstelling, omdat de boekwaarde (zo goed als) overeenkomt met de verkoopwaarde, doordat de grond tegen de verkoopwaarde in de boeken staat.

Marius Wijers, lid van de Raad van Bestuur bij Accon-AVM, zegt dat het het gerechtshof concludeert dat de fiscale winst op de landbouwgronden kan worden genomen, zonder dat deze gronden daadwerkelijk zijn verkocht. Hij weet dat de Belastingdienst tegen de uitspraak in cassatie gaat bij de Hoge Raad.

Hij zegt dat de uitspraak nog verder moet worden bestudeerd op de finesses: “Dit kan ook gevolgen hebben voor de verdere waardering van vaste activa.”

De Belastingdienst kon maandag nog geen commentaar geven.

Beheer
WP Admin