AlgemeenNieuws

LTO: politiek is eenkennig

Den Haag – De Haagse politiek zoekt te vaak zelf oplossingen, zonder te overleggen met het bedrijfsleven. Daardoor ontstaan bedrijfsongelukken, die achteraf weer moeten worden hersteld. Dat zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

Maat constateert dat het kabinet veel zaken zelf oplost, zonder het overleg met het bedrijfsleven te zoeken. Hij noemt daarbij de verhoging van de accijnzen en de onderhandelingen over de derogatie en de Nitraatrichtlijn.

Dat bij de onderhandelingen over de derogatie het verbod op kunstmestfosfaat als een technisch punt werd beschouwd vindt Maat ‘zot’. Hij wil die fout niet afdoen als een bedrijfsongeluk: “Het gaat om de houding. Nu moeten we vaak achteraf repareren. Dat voorkom je door eerst te praten en samen te werken.”

Maat weet uit ervaring  dat overleg wel ergens toe kan leiden. Tijdens de eindfase van de discussie over het gemeenschappelijk landbouwbeleid tussen de landbouwministers, was er voortdurend contact tussen het departement en LTO Nederland. “We zijn  als LTO Nederland dan ook bereid in de wind te staan en uit te leggen waarom iets wél door moet gaan”, zegt Maat.

Beheer
WP Admin