AlgemeenNieuws

Inzet van lokschapen tegen teken

Wageningen – Onderzoekers van Wageningen UR en RIVM gaan met ‘lokschapen’ teken vangen. Schapen behandeld met een anti-tekenmiddel worden ingezet om teken te doden.

De dieren worden losgelaten in een gebied of op een wandelpad. De teken die zich aan deze schapen proberen te hechten worden snel gedood. Mensen lopen minder risico om gedurende een bepaalde periode op de behandelde plekken door teken te worden gebeten.

Omdat gedurende het tekenseizoen regelmatig nieuwe teken ‘wakker’ worden, zal de ‘behandeling’ enkele malen moeten worden herhaald om over een langere periode effectief te zijn.

In een groot deel van de Nederlandse bossen komen teken voor, soms in grote aantallen. Een deel van de teken kan besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. In 2012 is een onderzoek gestart door Wageningen University en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarbij een van de doelen is te onderzoeken of en hoe het aantal teken in een gebied kan worden verminderd. Het uitzetten van lokschapen is een van de methoden die wordt onderzocht.

Beheer
WP Admin