Home

Nieuws 1492 x bekeken 1 reactie

Hogere opbrengst betekent 600 euro extra kasstroom

Wageningen - Veehouders die een hoge KVEM-productie per hectare realiseren, halen een kasstroom die 600 euro per hectare hoger ligt dan bedrijven die een lage KVEM-productie halen.

Dat komt overeen met een financieel voordeel op bedrijfsniveau van 27.000 euro. Dat blijkt uit een thema artikel in de brochure "Cijfers die Spreken' van Alfa accountants en adviseurs. De brochure wordt sinds dit jaar overigens niet meer door Alfa actief naar de pers gestuurd.

Alfa Accountants vergelijkt de resultaten van veebedrijven die bij de 25 procent beste horen wat betreft KVEM-opbrengst met die van de 25 procent laagste. De KVEM is een kengetal waarbij de KVEM-behoefte van de veestapel wordt bepaald en daar wordt de aangekochte KVEM op in mindering gebracht. Verondersteld wordt dat het verschil op het bedrijf is geproduceerd.

De 25 procent beste bedrijven haalt een KVEM-opbrengst 10.735 KVEM per hectare. De laagste groep realiseert 6.546 KVEM per hectare. Volgens Alfa Accountants betekent dit dat de eerste groep in staat is om 6.000 kilo melk meer per hectare te produceren zonder extra voeraankoop. Dat betekent een plus op de kasstroom van 600 euro per hectare.

Het is volgens Alfa accountants niet alleen belangrijk om via efficiënte bemesting de gewasgroei te stimuleren, maar ook om dit met zo min mogelijk verliezen bij de koeien te krijgen zodat deze de gewonnen KVEM ook daadwerkelijk kunnen benutten. Dat betekent focussen op het inkuilen en het inkuilproces. Juiste afstelling van machines moet maai- en oogstverliezen beperken. Een goede manier van inkuilen en bewaring, met behulp van een inkuilmiddel en of broeiremmers, draagt er in bij dat er zoveel mogelijk KVEM bewaard worden.

Eén reactie

  • koestal

    cijfers die spreken,zeggen ze bij Alfa

Of registreer je om te kunnen reageren.