Home

Nieuws 627 x bekeken 1 reactie

'EU wil minder uiterste houdbaarheidsdata'

München/Berlijn - Om verspilling tegen te gaan willen Europese ministers van Landbouw de uiterste houdbaarheidsdatum voor een reeks makkelijk houdbare producten afschaffen. Duitse media meldden zaterdag dat onder meer Duitsland een voorstel steunt dat Nederland en Zweden hierover voorleggen. Het zou maandag in Brussel ter tafel komen.

Er is al een Europese lijst met goederen die geen uiterste verkoopdatum of mededelingen zoals ,,minstens houdbaar tot'' behoeven, zoals azijn, suiker en zout. Maar er zijn volgens de initiatiefnemers veel meer producten, zoals rijst, koffie, thee, droge pasta en bepaalde kaassoorten, die zonder dat stempel in de schappen kunnen liggen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken liet ruim een week geleden al aan de Tweede Kamer weten dat ze het voorstel met haar Zweedse collega in zou dienen. ,,Mensen gooien nu onnodig eten weg, omdat ze niet weten wat die datum op de verpakking precies betekent. Voor extreem houdbare producten als pasta of rijst is geen datum dan ook beter dan een houdbaarheidslimiet die niets zegt'', schreef Dijksma destijds aan de Kamer.

Jaarlijks worden er naar schatting 89 miljoen ton levensmiddelen weggegooid omdat de uiterste datum is gepasseerd. Veel van die levensmiddelen waren nog lange tijd houdbaar.

Eén reactie

  • agratax2

    Het mooiste voorbeeld van de beperkte houdbaarheid vind ik Zout, houdbaar tot 5 jaar na inpakken en dat voor een product dat al miljoenen jaren in de bodem zit en niet aan bederf onderhavig is. Of bronwater dat indien de herkomst klopt al miljoenen jaren in aardbodem zit en als super zuiver en schoon wordt gebotteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.