AlgemeenNieuws

D66 en CDA in de clinch om subsidies

Den Haag – D66 en het CDA zijn het volstrekt oneens over de miljardensubsidies voor de Europese landbouw. Volgens D66 kan de EU de helft van de ongeveer €55 miljard die ze er jaarlijks voor uittrekt, beter aanwenden voor medisch onderzoek, kennis, innovatie en investeringen in nog sneller internet. Maar volgens het CDA voert D66 hiermee een ongelooflijke hetze tegen de Nederlandse boeren en tuinders.v

Dat zei EU-lijsttrekker voor het CDA Esther de Lange zaterdag in Tros Kamerbreed tegen D66-lijsttrekker Sophie in ’t Veld. Volgens De Lange zorgen Nederlandse boeren voor onze voedselzekerheid en -veiligheid en levert de sector ook veel banen op. De Europese subsidies ondersteunen de landbouw zodat de consument een redelijke prijs betaalt, stelt De Lange in een toelichting. Bovendien leidt de Nederlandse land- en tuinbouw en kennis daarover tot een export van €80 miljard per jaar, zodat de investering van €800 miljoen vanuit Brussel honderd keer zoveel oplevert, aldus de CDA’er.

Maar In ’t Veld vindt dat de Nederlandse belastingbetaler er geen belang bij heeft dat zoveel geld naar boeren gaat, ook elders in de EU. Het is volgens D66 belangrijker dat meer geld anders wordt besteed, vooral aan kennis, vernieuwing en investeringen, ook om het bedrijfsleven weer op gang te krijgen. In de notitie ‘Van koeien naar kennis’ pleit ze onder meer voor €2 miljard investeringen in topuniversiteiten ‘voor onderzoek van wereldklasse’. Dit zijn de keuzes die horen bij de economie van de 21e eeuw”, aldus In ’t Veld.

Beheer
WP Admin