Home

Nieuws 1112 x bekeken

Bionext tegen nieuwe Europese wetgeving biologische sector

Zeist – De Nederlandse biologische sector is tegen het voorstel van de Europese Commissie om medio 2017 volledig nieuwe wetgeving in te voeren voor biologische landbouw en voeding.

De nieuwe wetgeving moet zorgen voor behoud van het consumentenvertrouwen, ondersteuning van de ontwikkeling van de biologische sector en eerlijke concurrentie in Europa. Volgens de biologische ketenorganisatie Bionext zijn die doelen sneller te halen door de huidige wetgeving stapsgewijs aan te scherpen.

"Het invoeren van volledig nieuwe wetgeving leidt tot een lange periode van onzekerheid bij ondernemers en remt de marktontwikkeling. Wij kiezen voor evolutie in plaats van revolutie. Je kunt bijvoorbeeld extra duurzaamheidseisen voor verwerkingsbedrijven opnemen en geleidelijk meer biologisch zaadgoed en jongvee verplicht stellen. Zo steun je de ontwikkelingen in de sector en haal je niet alles overhoop", aldus Bavo van den Idsert, directeur van Bionext.

Volgens Bionext kan de huidige wetgeving worden aangescherpt op het gebied van certificering en controle. De organisatie pleit in Brussel voor verplichte internationale samenwerking tussen certificeerders en wil dat risicomanagement voor biologische handel en verwerking verplicht wordt gesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.