AlgemeenNieuws

Bedrijfsopvolgingsfaciliteit lijkt toch onveranderd te blijven

Binnen twee dagen nadat duidelijk werd dat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën de bedrijfsopvolgingsregeling wilde versoberen of zelfs afschaffen, is het plan alweer van tafel.

Dat valt te concluderen uit een artikel in het FD, geen enkele woordvoerder op Financiën was gisteren beschikbaar om het te bevestigen. In plaats van met een voorstel voor een belastingverzwaring komt Financiën nu met een belastingverlichting op de proppen. De forse kritiek is ongetwijfeld debet aan deze 180 graden draai.

Het idee om erfgenamen van familiebedrijven in de toekomst zwaarder te gaan belasten stuitte in korte tijd op zware kritiek. Zowel LTO Nederland als werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland lieten weten grote bezwaren te hebben tegen deze plannen van het kabinet voor lastenverhoging. Woorden als ‘verbijsterend’ en ‘proefballon’ vielen.

Toch lijkt het in eerste instantie meer dan een proefballon te zijn geweest. In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft Wiebes letterlijk: “Ondanks het feit dat de Hoge Raad niet tot de conclusie is gekomen dat er sprake is van een ongerechtvaardigd onderscheid, heb ik het voornemen te bezien of volstaan kan worden met een lager vrijstellingspercentage of met een betalingsregeling.”

Volgens de werkgeversorganisaties is het plan van Wiebes “een regelrechte bedreiging voor de continuïteit van deze bedrijven”. De belastingschuld bij overgang van het bedrijf naar een nieuwe generatie zou familiebedrijven op een ernstig concurrentienadeel zetten volgens de organisaties. De extra erfbelasting zou er toe leiden dat familiebedrijven minder hard kunnen groeien omdat er minder geld is om te investeren.

Ook uit eigen VVD-kring kreeg Wiebes kritiek te verduren. VVD Tweede Kamerlid Kamerlid Helma Neppérus was de eerste uit politiek Den Haag die de plannen van haar eigen staatssecretaris neersabelde. “Ik zit niet te wachten op deze maatregel”, aldus Neppérus, “ondernemers vormen de ruggengraat van de economie.”

Het Ministerie van Financiën liet aan het FD weten dat er “geen voornemens zijn om de bedrijfsopvolgingsregeling in deze kabinetsperiode aan te passen”. In plaats daarvan kondigt een woordvoerder juist een tegenovergestelde beweging aan, namelijk een belastingverlaging door de herziening van het fiscale stelsel die het kabinet aan het voorbereiden is. Volgens Financiën “zal dit per saldo gepaard gaan met belastingverlaging voor burgers en bedrijven”.

Beheer
WP Admin