Home

Nieuws 313 x bekeken laatste update:1 aug 2014

Yara boekt recordafzet maar ziet winst zakken

Oslo - Kunstmestfabrikant Yara boekte in het eerste kwartaal duidelijk lagere resultaten dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar, zo blijkt uit de woensdag gepresenteerde cijfers.

De teruglopende trend is een gevolg van de gedaalde prijzen van kunstmestproducten. De prijzen van urea leverden in vergelijking met een jaar eerder 13 procent in, die van nitraat en NPK respectievelijk 12 en 10 procent. Daar staat tegenover dat de Noren naar eigen zeggen hogere prijzen hebben kunnen vragen dan de concurrentie. Tevens wisten zij bij de afzet een nieuw record neer te zetten dankzij een plus van 21 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2013.

Concreet verkocht het concern 8,39 kiloton tegen 7,412 kiloton een jaar eerder. Directieaanvoerder Jørgen Ole Haslestad zag tegen deze achtergrond de weg vrij om de cijfers als sterk te betitelen. De netto-winst, geschoond voor de inkomsten uit minderheidsbelangen, belandde op ruim 1,77 miljard kroon. Dat komt overeen met 215 miljoen euro. Vorig jaar was het corresponderende cijfer 2,26 miljard kroon ofwel 274 miljoen euro. Het operationele resultaat voor belasting, financieringskosten en afschrijvingen was 3,83 miljard kroon (464 miljoen) tegen 4,15 miljard kroon (503 miljoen euro) in 2013. De totale omzet kwam ondanks de lagere prijzen toch iets hoger uit, namelijk op 21,7 miljard kroon (2,63 miljard euro). Vorig jaar was dat 20,7 miljard kroon (2,5 miljard euro).

De Europese markt beoordeelt Yara als positief, vooral als het over stikstof gaat. Het vroege voorjaar heeft de normaal in het 2e kwartaal vallende vraag wat naar voren gehaald. Voor de rest van het seizoen zijn de Noren optimistisch, mede dankzij de lagere Europese gasprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.