AlgemeenNieuws

‘Weglekken EU-geld niet te voorkomen’

Den Haag – Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) kan niet voorkomen dat gelden uit het Europees landbouwbudget weglekken buiten de landbouw.

Dat zegt de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer over de besteding van de gelden voor de plattelandsontwikkeling (POP-gelden).

VVD en CDA hebben er bij de staatssecretaris op aangedrongen om  te zorgen dat de gelden voor plattelandsontwikkeling  zo veel mogelijk bij de landbouw terechtkomen. Een deel van de POP-gelden zijn echter ook beschikbaar voor anderen dan boeren en tuinders, zegt Dijksma. Het gaat daarbij voornamelijk om zogenoemde Leader-projecten, bestemd voor de versterking van de economie en de leefbaarheid op het platteland.

Dijksma zegt dat met de provincies is afgesproken dat de Europese plattelandsmiddelen voor meer dan 90 procent bij de landbouw terecht moeten komen. Het is niet de bedoeling dat de gelden terechtkomen in de vrijwilligerssfeer, zoals Dijksma dat noemt. Zij antwoordt daarmee op de vraag van de VVD of voorkomen kan worden dat ‘sjoelclubs’ aanspraak maken op de Europese subsidies.

De provincies spelen ook een cruciale rol bij de verdeling van de gelden voor de jonge boeren. De staatssecretaris en de provincies zijn samen met het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) aan het onderzoeken of het mogelijk is de subsidieregeling voor jonge boeren uitsluitend toe te passen bij bedrijfsovername. Als ook andere jonge boeren in aanmerking komen voor de ondersteuning, komt het geld naar het oordeel van de staatssecretaris niet terecht waar het juist voor bedoeld is.

De bedoeling is dat de provincies met het NAJK komen tot een regeling die voor alle boeren in Nederland hetzelfde is.

Beheer
WP Admin