AlgemeenNieuws

‘Verbod op stunten met vlees kan niet’

Den Haag – Stunten met de prijs van vlees staat rechtstreeks in verband met risico’s voor de voedselveiligheid. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Toch ziet Dijksma juridisch geen mogelijkheden om een verbod op te stellen op de verkoop van producten onder de kostprijs.

Dijksma reageerde woensdag in een debat op de suggestie van Tweede-Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) die pleit voor een verbod op verkoop onder de kostprijs door supermarkten.

Volgens Dik-Faber bestaat in omliggende landen wel zo’n verbod. “Waarom kan in Nederland niet wat in Duitsland wel kan?”, stelt zij.

Dijksma zegt dat het Europese Hof van Justitie vorig jaar in een Belgische zaak heeft uitgesproken dat een verbod op het verkopen onder kostprijs juridisch niet houdbaar is. Dat Duitsland nog zo’n regelgeving heeft, betekent niet dat daar ook de gevolgen van de Europese rechtspraak doordringen, zo laat Dijksma weten.

Het kabinet zal ook dit aspect betrekken bij de reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over risico’s in de vleesketen. Dijksma hoopt dat supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen en daadwerkelijk  zullen gaan handelen naar de afspraken die vorig jaar zijn gemaakt.

Dik-Faber zegt dat  de druk van de supermarkten op de voorliggende keten tot gevolg heeft dat de focus verschuift naar efficiënte en maximalisatie van de productie en dat kan ten koste gaan van de voedselveiligheid. Woordvoerder Sjoera Dikkers steunde Dik-Faber in haar opvattingen, al wil ze nog niet meteen een verbod. “Dat kunnen we wel achter de hand houden.”

Beheer
WP Admin