AlgemeenNieuws

Dijksma sleept stikstofplan door Kamer

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma kan door met haar plannen voor de programmatische aanpak stikstof (PAS). Doel van het beleid is de natuur te beschermen en tegelijk ontwikkeling van bedrijven mogelijk te maken. De huidige situatie is dat bedrijfsontwikkeling op veel plaatsen onmogelijk is.

Regeringspartij VVD heeft veel moeite met de wet, omdat het er nu op lijkt dat het hele bedrijfsleven met de PAS komt stil te liggen. De staatssecretaris moest om de VVD mee te krijgen woensdag aan de Kamer toezeggen dat het parlement nog mee kan blijven praten over de inhoudelijke invulling van het stikstofbeleid. Met steun van PvdA en CDA krijgt de wet vooralsnog het voordeel van de twijfel.

De VVD vindt dat veiliggesteld moet worden dat er ontwikkelingsruimte is voor industrie, verkeer en landbouw. In het kamp van de tegenstanders van de wet zit de Partij voor de Dieren. Volgens de PvdD wordt met de PAS het herstel van natuurgebieden gedwarsboomd.

Dat het een illusie is om tot een zodanige vermindering van de stikstofneerslag te komen, dat de natuur daar in heel Nederland van kan profiteren, maakte Dijksma duidelijk: “Zelfs als we alle economische activiteit in Nederland stil leggen, dan nog komen we niet beneden de kritische depositiewaarde.”

Dijksma krijgt steun van regeringspartij PvdA en het CDA, die de historische grondleggers zijn van de PAS, voortvloeiend uit een motie van voormalig CDA-Kamerlid Ger Koopmans en PvdA’er Diederik Samsom.

Duidelijk werd dat Dijksma geen heil ziet in een wijzigingsvoorstel van de SGP, gesteund door VVD, CDA en PVV om een methode te ontwikkelen waardoor de ontwikkelingsruimte die ontstaat doordat een bedrijf stopt, te kunnen aanwenden van een ander bedrijf dat bij hetzelfde Natura 2000-gebied is gevestigd. Elbert Dijkgraaf (SGP) kreeg steun van de staatssecretaris voor zijn idee voor een eenvoudige registratie voor bedrijfsontwikkelingen, die een kleine invloed hebben op de stikstofdepositie. Dijkgraaf vergeleek daarbij de depositie van een bedrijf met honderd koeien op een afstand van 10 kilometer van een kwetsbaar gebied met de poep van één gans in dat gebied zelf.

Dijksma zei tijdens het debat dat zij bij de evaluatie van de Vogel- en Habitat-richtlijn in Brussel wil pleiten voor een betere werkbare regeling.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin