Home

Nieuws 320 x bekeken

VS: handelspact zonder Japan mogelijk

Washington – Als Japan niet bereid is haar agrarische markten te openen, moet een handelsdeal voor landen rond de Stille Oceaan misschien maar zonder het land van de Rijzende Zon worden gesloten.

Dat zei landbouwminister Tom Vilsack tijdens een persconferentie in Washington. Vilsack voegde eraan toe dat op dit moment de VS geen concrete plannen heeft Japan buitenspel te zetten.
"Het is niet iets dat we nastreven", aldus de oud-gouverneur van de staat Iowa. Vilsack is zelf niet direct bij onderhandelingen met Japan betrokken. Deze taak is weggelegd voor een speciaal onderhandelingsteam onder leiding van Michael Froman. Vorige week sprak de Amerikaanse president Barack Obama in Tokio met de Japanse premier Shinzo Abe, maar tot een concrete deal kwam het nog niet.
Vilsack noemt het bemoedigend dat de VS en Japan na afloop van het staatsbezoek van Obama zeiden "een weg" te hebben gevonden die "in potentie kan leiden tot overeenstemming", maar wees op de termen "in potentie" en "kan". Volgens Vilsack moet nog veel werk worden verzet.  Volgens Vilsack gaat de Amerikaanse politiek nooit akkoord met een deal waarin Japan agrarische markten goeddeels gesloten houdt.
Vilsack zei dat het Congres, zeg maar de Eerste en Tweede Kamer, handelsdeals kan bevorderen door de president het recht te geven onder special voorwaarden zonder recht van amendement voor de volksvertegenwoordiging deals te laten sluiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.