AlgemeenNieuws

‘Stel bank medeverantwoordelijk voor antibiotica’

Nederweert – Een te hoog gebruik van antibiotica op een veebedrijf moet de verantwoordelijkheid worden van een expertpanel dat het bedrijf gaat bekijken. Dat vindt dierenarts en voorzitter van de nieuwe dierenartsenorganisatie Coöperatief Praktiserende Dierenartsen (CPD) Frans Dirven.

Hij vindt dat de verantwoordelijkheid nu te veel bij de dierenarts wordt gelegd. Bij problemen op een bedrijf maakt de dierenarts een bedrijfsbehandelplan en een diergezondheidsplan, waarin naast de medicatie ook staat welke managementmaatregelen er moeten worden genomen. In een aantal gevallen is het financieel onmogelijk om deze maatregelen uit te voeren en blijft de dierdagdosering te hoog. In dit geval moet een expertpanel, waarin ook de bank is vertegenwoordigd, het bedrijf beoordelen.

Dirven ervaart dat er bedrijven zijn die moeten investeren in bijvoorbeeld het klimaatsysteem van de stal om de dieren gezonder te krijgen, maar dat hier geen geld voor is en dat de bank ook niet bereid is te financieren. In de praktijk blijft het antibioticagebruik op deze bedrijven vaak te hoog, omdat de adviezen van de dierenarts niet goed opgevolgd kunnen worden. Dit komt omdat de dierenarts de zieke dieren wel moet behandelen.

Dirven vindt dat de dierenarts en de ondernemer alleen hiervoor niet verantwoordelijk moet worden gehouden, maar dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van veehouder, bank, voerleverancier en dierenarts. Het expertteam moet een verbetertraject voorstellen dat haalbaar is. Het is dan een bedrijfsprobleem en niet een veterinair probleem dat het aantal dierdagdoseringen van antibiotica te hoog is.”

Beheer
WP Admin