AlgemeenNieuws

Snelheid trekker mogelijk omhoog vóór invoering kentekenplicht

Den Haag – Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gaat kijken of de maximumsnelheid van trekkers eerder verhoogd kan worden dan de invoering van de kentekenplicht.

Dat zegt ze tijdens een debat in de Tweede Kamer. De minister is bereid de voor- en nadelen van verhoging van de snelheid in kaart te brengen, waarna ze hierover met de Tweede Kamer in gesprek zal gaan.

Eerder werd eventuele verhoging van de snelheid automatisch gekoppeld aan invoering van de kentekenplicht, die naar verwachting in 2017 plaats vindt. Deze koppeling werd gemaakt omdat aan de hand van het kenteken inzichtelijk zou zijn of de trekker technisch geschikt is om 40 km per uur te rijden.  Op verzoek van onder andere VVD en CDA wordt nu gekeken of de snelheidsverhoging eerder kan. Verhoging van de snelheid zou de verkeersveiligheid kunnen verbeteren, omdat trekkers dan over rondwegen kunnen rijden in plaats van door dorpskernen.

De Tweede Kamer stemt volgende week over invoering van het trekkerrijbewijs. De verwachting is dat hier een ruime meerderheid voor is. Schultz gaat op verzoek van CDA-Kamerlid Sander de Rouwe met andere landen in gesprek om het Nederlandse trekkerrijbewijs ook erkend te krijgen in andere landen. “Doelstelling is een Europese erkenning, maar dit zal veel tijd kosten. Ik zal in de tussentijd hierover overleggen met de buurlanden”, aldus  Schultz.

Beheer
WP Admin