Home

Nieuws 1420 x bekeken 5 reacties

Rutte: 'Maak haast met handelsverdrag met VS'

Rotterdam – De Europese Unie en de Verenigde Staten moeten haast maken met het handelsverdrag tussen beide landen. Dat zegt premier Mark Rutte tijdens een internationaal liberalencongres in Rotterdam.

De onderhandelingen over het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) verlopen stroef. Duitsland heeft al gedreigd om zelf een handelsakkoord te sluiten met de VS als de Europese onderhandelingen te lang duren. Dat wil Rutte voorkomen. "De Europese Unie onderhandelt nu als gezamenlijk blok. Daarmee zijn we een aanzienlijk sterkere partij dan wanneer er één-op-één akkoorden gemaakt gaan worden. We spreken nu namens 500 miljoen burgers. Dan heb je iets te zeggen", zegt Rutte. Hij pleit voor een snel en goed akkoord, al waagt hij zich niet aan een richtdatum.
In de agrarische sector wordt wisselend gereageerd op het voorgenomen handelsverdrag, vanwege dreigende concurrentie op de Europese markt. Rutte ziet vooral kansen. "Nederland is de een na grootste voedselexporteur van de wereld. Onze agrosector is in 2013 gestegen tot een recordhoogte van 79 miljard euro export. TTIP kan ervoor zorgen dat afzetmarkten worden vergroot voor de Nederlandse Agri & Food-sector. TTIP biedt volop kansen voor de Nederlandse agrarische sector zodat de sector haar koppositie kan vasthouden en uitbreiden. Een groter afzetgebied werkt een toenemende vraag in de hand." Angst voor concurrentie is volgens Rutte niet nodig. "Nederlandse boeren zijn heel innovatief en produceren een kwalitatief heel hoogstaand product. Ze kunnen de concurrentie makkelijk aan."

Landbouw is een van de meest gevoelige punten van het beoogde handelsakkoord.  De eisen die in de Europese Unie worden gesteld aan productiewijze en voedsel zijn anders dan in de Verenigde Staten. De Europese Unie wil geen vlees importeren van runderen die met hormonen zijn behandeld of gemodificeerde gewassen gaan telen. De Verenigde Staten reageert kritisch op deze voorwaarden van de EU. "We gaan in het handelsverdrag geen concessies doen over zaken die voor ons essentieel zijn, zoals bijvoorbeeld dierenwelzijn. Dat begrijpen de Amerikanen ook en dat zal ook in het akkoord komen", vindt Rutte.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Aardgas handel vond ie ook slim, Nu is onze voorraad op zijn we afhankelijk van Dictators. We hebben nu zelfs geen geld meer om onze oudjes te verzorgen nog de zieke nog de arme.

 • huisverkoop

  die dictator heet niet voor niets Poet-in

 • koestal

  we hebben 25 jaar geleden ons aardgas al in de uitverkoop gedaan ,omdat de Nederlandse politiek dacht dat Italie communistisch zou worden ,de Italianen kregen ons aardgas voor een hele lage prijs om ze te vriend te houden ,Nederlanders betaalden toen 4 keer zoveel voor hetzelfde aardgas

 • koestal

  belachlijk die Rutte met z,n uitspraken,de boeren prijzen en ondertussen de pas afsnijden met de derogatie

 • ikkethuis

  We hebben innederland een veel tel hoge kostprijs om handel met de vs te drijven. Ze slaan ons om de oren met goedkope produkten

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.