Home

Nieuws 1716 x bekeken

RVOB gaat vaker pachtgrond aanbieden per inschrijving

Den Haag – Het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB), voorheen Domeinen, gaat vrijkomende pachtgronden vaker via openbare inschrijving aanbieden.

Dat blijkt uit een brief van minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst aan de Bond van landpachter BLHB, waarvan een afschrift aan de Tweede Kamer is gestuurd.  BLHB is bezorgd over de uitgifte van geliberaliseerde pacht door middel van openbare inschrijving, zoals dat afgelopen najaar is gedaan. BLHB vreest voor hoge pachtprijzen en negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de grond. "Deze openbare inschrijving van geliberaliseerde pachtgrond is succesvol verlopen en het RVOB is voornemens dit vaker te gaan doen. Deze methode geeft alle agrarische ondernemers een kans om in aanmerking te komen voor een geliberaliseerd pachtcontract en ook de meest marktconforme prijs komt op deze wijze tot stand", aldus Blok.

BLHB vindt het jammer dat de RVOB de vrijkomende pachtgronden niet meer via reguliere pacht uitgeeft aan de zittende pachters, maar in geliberaliseerde pacht. Blok legt uit dat dit gebeurt naar aanleiding van de pachtregelgeving die in 2007 van kracht is geworden. Hierbij is onder andere besloten dat nieuwe pachtcontracten voor los land worden uitgegeven door middel van geliberaliseerde pacht. Dit wordt gedaan omdat de agrarische RVOB-gronden een rol kunnen spelen bij het vervullen van publieke doelen. Bij geliberaliseerde pacht is het dan eenvoudiger om het perceel pachtvrij te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.