AlgemeenNieuws

‘RIVM meet te hoog nitraatgehalte’

Maastricht / Den Haag – De meetmethode die het RIVM toepast voor het bepalen van het nitraatgehalte in bodemvocht van lössgrond leidt tot hogere nitraatgehalten dan bij een meetmethode die Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) hanteert.

Dat blijkt uit een onderzoek dat WML heeft laten uitvoeren, waarbij in theorie en in de praktijk de methoden zijn vergeleken op basis van monsters op twee percelen. Oorzaak van de hogere gehalten bij de RIVM-methoden kunnen zijn de bemonsteringsmethodiek, de doorlooptijd en opslag in het laboratorium, de extractiemethode of een combinatie daarvan.

WML doet in het kader van Duurzaam Schoon Grondwater (DSG) ook metingen van het bodemvocht. Deze methode is volgens de watermaatschappij nauwkeuriger dan de methode die het RIVM gebruikt in onder andere het derogatiemeetnet. De onderzoekers bekritiseren de RIVM- methode omdat er teveel blootstelling van monsters is aan de lucht.

Tweede Kamerleden Elbert Dijkgraaf (SGP), Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD) hebben Kamervragen gesteld over het onderzoek. Dijkgraaf wil dat er op korte termijn vervolgonderzoek gedaan wordt om te kijken of inderdaad sprake is van overschatting van de nitraatgehaltes. Ook wil hij dat de Europese Commissie op korte termijn hierover geïnformeerd wordt. “Het mestbeleid heeft grote invloed op het boerenbedrijf en moet daarom op z’n minst goed onderbouwd zijn. Het onderzoek in Limburg duidt op overschatting van de nitraatgehaltes door het RIVM. Daar moeten we op korte termijn duidelijkheid over krijgen via vervolgonderzoek. We moeten voorkomen dat boeren het moeten bezuren, omdat onderzoekers hun zaken niet op orde hebben.”

Beheer
WP Admin