Home

Nieuws 1288 x bekeken 2 reacties

Plusstal standaard bij garantstelling nieuwbouw

Den Haag - De regeling Garantstelling Landbouw bij nieuwbouw zal in de toekomst alleen nog worden toegekend als investeerders voldoen aan extra eisen van dierenwelzijn, milieu, energiegebruik en ammoniakuitstoot.

Dat vloeit voort uit afspraken die het ministerie van Economische Zaken heeft gemaakt met LTO Nederland, Natuur en Milieu, Dierenbescherming, Rabobank en enkele andere belangenorganisaties.

Dat staat in  een brief aan de Tweede Kamer van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).  De duurzame stallen krijgen het predicaat Plusstal. Om dat predicaat te krijgen moet de stal voldoen aan een minimaal aantal vereisten op de Meetlat Duurzame Veehouderij. Ambitie van de betrokken partijen is dat vanaf volgend jaar elke ondernemer bij nieuwbouw duurzaamheidsstappen zet. "De Plusstal geldt hierbij als basisniveau voor verduurzaming in de veehouderij bij nieuwbouw van stallen."

De eisen voor de Plusstal zullen in de loop van de tijd worden aangepast, zodat bij nieuwbouw steeds wordt gewerkt aan de hand van de laatste beschikbare kennis. Dijksma spreekt haar waardering uit voor het systeem en de door het bedrijfsleven getoonde ambitie. "Deze uitwerking is niet alleen ambitieus maar ook dynamisch in de tijd", aldus Dijksma.

Een van de afspraken is dat de Rabobank actief bedrijfsfinancieringen financiert  die voldoen aan het niveau van de Plusstallen.

Bij de bouw van een stal kan een ondernemer zelf  zien hoe hoog hij scoort om de meetlat. Alleen bij een voldoende hoge score kan het predicaat Plusstal er aan gehangen worden en daarmee kan het ministerie de aanvraag voor een garantstelling honoreren.  De garantstelling geeft het ministerie bij aanvullende financiering, die ondernemers nodig hebben om hun plannen rond te krijgen. Er komt geen fiscale tegemoetkoming voor Plusstallen.

Laatste reacties

  • koestal

    plusstal betekent duurder bouwen

  • info58

    @ koestal
    wacht vandaag de stemming over de PAS maar af en dan kun je precies uitrekenen hoeveel jou stal duurder wordt

Of registreer je om te kunnen reageren.