AlgemeenNieuws

Nederlander boos weg bij VN-klimaatonderzoek

Brussel – Richard Tol is vertrokken uit het prestigieuze klimaatpanel van de Verenigde Naties, beter bekend als het IPCC.

De Nederlandse professor vindt de alarmerende conclusies van het laatste klimaatrapport dat in Yokohama werd opgetekend overtrokken. Volgens Tol, die sprak met de Belgische krant De Morgen, worden gevolgen van klimaatverandering systematisch overschat.

“Het panel wordt bestuurd vanuit het milieubeleid, niet vanuit de wetenschap”, aldus Tol in De Morgen. Duizenden wetenschappers uit meer dan honderd landen dragen bij aan IPCC-rapporten. Tol, een bekend klimaatscepticus, zou aanvankelijk één van de leidende auteurs zijn van het vijfde ‘assessment report’, maar zegt nu zich al vorig jaar te hebben teruggetrokken.

Het rapport werd onlangs uitgebracht en stelt onder meer dat zonder grote beleidswijzigingen aan het einde van de eeuw de wereld gemiddeld 4 graden warmer zal zijn. Omdat landmassa sneller opwarmt dan water, zal in de praktijk op land de temperatuurstijging groter zijn. Al vanaf 2013 nemen volgens het IPCC landbouwopbrengsten per decennium 2 procent af, terwijl de wereldbevolking jaarlijks 2 procent groeit.

Tol, die doceert aan de Vrije Universiteit in Brussel, noemt het rapport “alarmistisch en apocalyptisch”. De econoom zegt dat de overschatting in de hand gewerkt wordt door de selectie van auteurs en referenten. “Er zijn topwetenschappers bij het IPCC, maar er zijn evengoed veel middelmatige onderzoekers. Daarnaast zetelen er nog een aantal personen die politiek de juiste connecties hebben.”

In Nederland toonde eerder professor Salomon Kroonenberg zich een bekend tegenstander van het Kyoto Protocol, waarin landen zich toeleggen op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Volgens Kroonenberg is het klimaat van nature aan grote veranderingen onderhevig en is de rol van de mensheid vrijwel niet te meten, en kan beter worden geïnvesteerd in het voorbereiden op een warmer klimaat dan het voorkomen ervan.

Beheer
WP Admin