Home

Nieuws 546 x bekeken

Monsanto boekt meer winst

St. Louis – Monsanto heeft het afgelopen kwartaal 1,67 miljard dollar (1,21 miljard euro) winst geboekt, 13 procent meer dan een jaar eerder.

De Amerikaanse producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaden zag de omzet groeien van 5,5 naar 5,8 miljard dollar (4,2 miljard euro). Zowel de verkoop van producten voor de maisteelt als sojateelt namen in het kwartaal een vlucht.
Monsanto is nu op de helft van haar boekjaar en verwacht voor het hele jaar een recordvolume maiszaad te verkopen. De mededeling is opvallend omdat het Amerikaanse landbouwministerie onlangs bekendmaakte dat het maisareaal in de VS krimpt naar 37,1 miljoen hectare, het laagste niveau sinds 2010. De maisprijs daalde sinds vorige zomer 40 procent dus switchen veel boeren naar soja.
"Dit is een jaar waarin iedereen in de landbouw de marktrealiteit van zachte grondstofprijzen, meer beweeglijke wisselkoersen en een afname van de maisarealen in sleutelmarkten zoals Noord- en Zuid-Amerika", zegt Monsanto-CEO Hugh Grant in een conference call. "We zijn niet immuun voor deze trends maar we liggen nog op schema de groei die we verwachtten te realiseren."
In het afgelopen kwartaal nam de omzet met maiszaad en de verkoop van bepaalde gevonden maiseigenschappen, de werking van genen, 4 procent toe tot 3,4 miljard dollar. De verkopen van sojazaad- en eigenschappen nam 21 procent toe tot een record van 820 miljoen dollar. Monsanto zit middenin de grootste productlancering voor soja ooit, namelijk die voor Intacta RR2 Pro. Het betreft een variëteit waarbij glyfosaat-tolerantie wordt gecombineerd met een ingebouwde weerstand tegen rupsen.
Voor zowel mais als soja verwacht Monsanto de komende vijf jaar 1 miljard dollar extra omzet. De omzet met groentezaad nam 10 procent toe tot 219 miljoen dollar terwijl de omzet met katoen bijna een vijfde daalde tot 49 miljoen dollar. De divisie die gewasbeschermingsmiddelen maakt zag de omzet oplopen van 1,1 naar 1,2 miljard dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.