AlgemeenNieuws

‘Meer misbruik antibiotica bij mensen dan bij dieren’

Londen – De resistentie tegen antibiotica wordt veel vaker veroorzaakt door het gebruik of misbruik ervan bij mensen dan bij dieren. Het is weliswaar mogelijk dat antibiotica-resistentie wordt overgebracht van dieren op mensen – en vice versa – maar de gevolgen van over-gebruik bij mensen zelf moeten ook in de beoordeling worden betrokken.

Dat stelt het Britse Ruma dat een groot aantal organisaties in de landbouw, farmaceutische industrie en diergeneeskunde vertegenwoordigt. ”De meeste deskundigen zijn het er over eens dat het over-gebruik of onjuiste gebruik bij mensen de belangrijkste oorzaak is voor resistentie tegen antibiotica.” Ruma voegt daar echter aan toe dat er terecht zorgen bestaan over het gebruik van dergelijke geneesmiddelen bij dieren. De organisatie roept er daarom onder meer toe op om dieren alleen antibiotica toe te dienen als er een groot risico bestaat op een bacteriologische ziekte, dat dat toedienen alleen mag gebeuren op recept van een dierenarts en niet routinematig mag gebeuren en dat antibiotica ook niet gebruikt mogen worden ‘om slechte zorg voor of beheer van de dieren te compenseren’.

Ruma is het eens met de belangrijkste geneeskundige adviseur van de Britse regering, Sally Davies ‘dat het gebruik van antibiotica bij dieren geen enorm probleem vormt in Groot-Brittannië, maar dat dan ook niet moet worden’. Aan de andere kant is het volgens Ruma van vitaal belang dat bepaalde medicijnen beschikbaar blijven om dierziekten te kunnen bestrijden.

Beheer
WP Admin