Home

Nieuws 1073 x bekeken 3 reacties

Kabinet maant tot extra aandacht voor water

Den Haag - De kwaliteit van drinkwaterbronnen staat onder druk als gevolg van gewasbeschermingsmiddelen, nitraat, nieuwe stoffen in geneesmiddelen en cosmetica, klimaatverandering en bepaalde activiteiten in de grond. Extra aandacht voor de bescherming van drinkwaterbronnen en zuiniger omgang met water zijn daarom nodig, waarschuwde het kabinet vrijdag.

Het verwijst naar de Beleidsnota Drinkwater van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu). Alle betrokken overheden en de drinkwaterbedrijven moeten met alle hens aan dek voor meer kennis en investeringen.

Ook wil het kabinet onder meer de al bestaande zorgplicht voor de drinkwatervoorziening verduidelijken en strategische voorraden en nationale reserveringen aanwijzen.

De vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin noemt het 'terecht' dat het kabinet de drinkwatervoorziening als 'nationaal belang' erkent. "Drinkwater is een eerste levensbehoefte en het veiligstellen van drinkwaterbronnen is minstens zo belangrijk als andere belangen, zoals energie", aldus de organisatie.

Laatste reacties

  • agratax2

    Komt het moment van 'irrigatie verbod' dichterbij? Wordt de industrie aangpakt om hun producten vrij te maken van vervuilende toevoegingen en moeten ze het gebruik van proceswater tot nul terug brengen? Wie wordt als eerste beperkt, de landbouw of de industrie of de burger??

  • wpg

    Derogatie en gebruik fosfaatkunstmest krijgen we ook pas te horen als we der eigenlijk niet meer op kunnen sturen. Dat we in 2014 beperkt gaan worden op waterverbruik zullen we dus op zijn vroegst in april 2015 gaan horen.

  • gvanlaar

    precies WPG als je dit jaar beregend loop je het risico dat je volgend jaar een boete krijgt voor iets wat je nu nog niet wist!!! zo betrouwbaar is ons land en of brussel....

Of registreer je om te kunnen reageren.